Почетна Друштво Власник фирме из Гаџиног Хана платио матурско вече целој генерацији осмака, понудио им и стипендије само да остану у селима

Власник фирме из Гаџиног Хана платио матурско вече целој генерацији осмака, понудио им и стипендије само да остану у селима

од Други Пишу
0 коментар

Дугогодишње сталне миграције младих са подручја општине Гаџин Хан у Ниш, Београд и друге велике градове у земљи и иностранству, мотивисале су Бранислава Михајловића, власнике фирме “Ресор” из Гаџиног Хана да плати матурско вече свим осмацима са подручја општине и понуди стипендије и посао свима онима који упишу производна занимања. Стипендије и посао у тој фирми која производи комуналну опрему очекују браваре, завариваче, металостругаре, аутолакирере и аутоелектричаре.

“За последњих 30 година колико “Ресор” постоји основну школу у Гаџином Хану завршило је око 800 ученика, а на прстима руку могу да се изброје они који су по завршетку средње школе или факултета вратили у своја родна места и ту формирали породице. Моја велика жеља да се то промени, да се млади људи враћају својим кућама и родитељима, а за тако нешто ће се одлучити једино уколико имају посао и добра примања”, рекао је Михајловић.

Према његовим речима, осми разред на подручју општине Гаџин Хан завршило је ове године 39 ученика, а следеће годин биће свега 27 малих матураната.

“Уколико и петорица ученика који су сада завршили осмогодишњу школу одлучи да упише неко од занатских занимања бићу заиста срећан. Проблем са мањком занатлија присутан је и код нас, али и на читавом Балкану, а нама у фирми за шест, седам година следи смена генерација и велики број мајстора отићи ће у пензију. За сада некако успевамо да обезбедимо раднике, али ако се овакав тренд настави, мораћемо да их проналазимо у иностранству. У недостатку машинбравара-заваривача већ смо запослили два Сенегалца”, рекао је Михајловић.

Према његовим речима, код нас у Србији дошло је на наплату то што већ годинама важи убеђење да је срамота школовати се за занатлију и производног радника, као и убеђење да је школа неопходна да се након дипломирања не би ништа радило.

“Ми имамо договор са Машинском школом из Ниша да ученици долазе у “Ресор” на праксу. После паузе од 20 година, пре две године је та школа поново уписала једно одељење са девет ученика бравара-заваривача и једно одељење са 11 ученика алатничара, укупно њих 20. Међу том децом нема ни једног детета из Ниша, сва су из околних места. На националном нивоу треба да се крене са објашњавањем ученицима да није срамота бити занатлија и производни радник. Свакако треба и престати са оргнизовањем сајмова посредством којих се млади људи одводе на рад у иностранство, у Словенију, Немачку и друге земље”, изјавио је Михајловић.”, истакао је Михајловић.

Он је подсетио да општина Гаџин Хан има једва шест хиљада становника, од којих само 200 ради у привреди на подручју те општине, а више од половине њих запошљава „Ресор“.

“Уколико заиста постоји добра воља да се заустави исељавање са југа Србије, онда мора више да се подржи домаћа производња. Отварањем великих погона страних фирми у Нишу и другим великим местима, додатно се празне руралне општине, јер и оно мало младих људи којих има тамо одлази због посла у граду. Уколико желимо да сачувамо мале општине потребно је да се ту отварају мала и средња предузећа и да се ту људи запошљавају”, истакао је Михајловић.

Он је казао да би под хитно требало решити и проблем превоза јер је то један од главних разлога што млади људи одлазе са села.

“Аутобуске линије су ретке, а задњи полазак из Ниша ка горњем делу општине Гаџин Хан је у 18.30 часова. Ученици који имају часове у поподневној смени не могу да се врате својим кућама јер се часови завршавају касније. Родитељима не преостаје ништа друго него да их довозе сваког дана или да им пронађу стан. Углавном је то ово друго, а кад дете почне да живи у Нишу, по завршетку школовања не враћа се у село”, објаснио је Михајловић.

Branislav Mihajlović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Миљана Исаиловић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар