Почетна » Водитељка Б92 споменик у Шумарицама назвала “ве 3”

Водитељка Б92 споменик у Шумарицама назвала “ве 3”

од admin
0 коментар

 

Уместо, одомаћеног назива за “Споменик стрељаним ђацима и професорима” – “Пето три”, водитељка је изговорила “ве три”… Јуче је у крагујевачком меморијалном комплексу у Шумарицама отворена изложба Архитектонског факултета “Јасеновац – право на незаборав”, а пре званичног отварања, предстваници Владе Србије коју су чинили министри Зоран Ђорђевић и Ивица Дачић, положили су венац крај споменика В3.

Споменик “Стрељаним ђацима и професорима” дело је вајара Миодрага Живковића који је преминуо 31. јула у 93. години. То је најпознатији споменик у меморијалном комплеску Спомен-парка “Крагујевачки октобар” и један је од симбола Крагујевца.

Овај споменик подигнут је 1963. године, а изведен је у белом бетону и представља монументалну уздигнуту и расцепљену камену громаду висине 8 и ширине 16 метара, избраздану фигуралним композицијама; аутентичну гробницу крагујевачких ђака и професора, са комадима расутог камења на
којима су уписане ученичке поруке.

Споменик “Стрељаним ђацима и професорима” је симоблични покушај младе птице у полету, која покушава да полети, али не успева због сломљеног крила. Меморијални парк у Шумарицама, заједно са Музејом “21. октобар” и свим обележјима у оквиру њега, проглашен је културним добром од изузетног значаја 1979. године, а од 2011. године 21. октобар се обележава као државни празник – Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.

 

Александра Петровић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар