Почетна » Војне пензије постају јавни дуг

Војне пензије постају јавни дуг

од admin
0 коментар

Држава ће законом решити исплату вишегодишњег дуговања ветеранима, насталог погрешним усклађивањем пензија 2008. Вулин: Сигурно ћемо одговорити на проблем. Оштећени незадовољни

ВЛАДА припрема закон о јавном дугу на основу којег ће бити решен проблем исплате вишегодишњег дуга према војним пензионерима, настао погрешним усклађивањем пензија 2008. године. Како „Новости“ незванично сазнају, нацрт је завршен и вероватно ће на јесен бити пред посланицима републичког парламента. Држава дугује око 180 милиона евра пуних седам година, а решење чека око 30.000 ветерана.

Посланик ПУПС, генерал у пензији Константин Арсеновић потврдио је за наш лист да је начуо да се закон спрема, али да се конкретна решења још не знају.

– У игри су две могућности. Или да се паре врате или да се дуг претвори у јавни. Колико знам, држава нема новца за исплату дуга, па не знам хоће ли цео износ бити признат. Такође, могуће је да се део потраживања војним пензионерима врати у обвезницама – каже Арсеновић за „Новости“.

Миле Бјеливук, војни пензионер и један од организатора протеста окупљених око групе „Војни пензионери Србије“, сматра да такво законско решење не може бити добро и да ће се они жестоко борити против тога.

– То је неповољно по нас, јер нам вероватно неће урачунати камате, нејасан је и статус оних који су већ наплатили, или су у завршној фази, односно чекају на наплату – истиче Бјеливук.

– Мислим да је то најгори сценарио у овом тренутку.

Према речима Александра Вулина, министра рада, проблем ће сигурно бити решен, коначну одлуку о начину обештећења мора да донесе Министарство финансија.

– Министарства рада и одбране су дала своје предлоге, чека се Министарство финансија да изнесе коначан предлог враћања дуга војним пензионерима у Србији – каже Вулин за „Новости“. – Није проблем што неколико месеци министар Вујовић не излази у јавност са решењем, већ је већи проблем што се о томе ћутало дуже од седам година.

Он је потврдио да је на седници Владе донета одлука да ово питање мора да се реши, а пошто је Србија правна држава, ако је Уставни суд рекао да је грешка направљена, онда ћемо да поштујемо одлуку и исправимо грешку. Вулин је нагласио да постоје модалитети о начину исплате дуга, али сматра да са њима у јавност мора да изађе министар Вујовић.

Надлежни тврде да је немогуће да неко уплати одједном 100 или 200 милиона евра и за дан реши проблем. Уколико буде прихваћена опција јавног дуга, и он ће морати да се исплаћује на рате.

– Војни пензионери више од седам година настоје да остваре законом загарантована и одлукама Уставног, Управног и Врховног касационог суда потврђена права на ванредно усклађивање пензија за 11,06 одсто од 1. јануара 2008. године – пише у писму које је Љубомир Драгањац, председник Удружења војних пензионера, упутио премијеру Александру Вучићу.

БЕЗ ОДГОВОРА СЕДАМ ГОДИНА Ветерани су у претходних седам година упућивали писма на разне адресе, али решења није било. Одговор није стигао од премијера, надлежних министарстава, нити ПИО фонда. Војни пензионери очекују да ће им када ово питање буде решено чекови бити увећани, да ће им се исплатити закинути део пензије, али и припадајуће камате и судски трошкови.

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА / С. С. РОВЧАНИН   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар