Почетна » Волонтерима „Зоо панете“ потребна помоћ: Да животиње не остану без хране

Волонтерима „Зоо панете“ потребна помоћ: Да животиње не остану без хране

од Други Пишу
0 коментар

Волонтери Зоо планета увек су ту када је Нишлијама потребна помоћ – када им змија допуза до дворишта, куће или паркинга, или као недавно, када не знају како да помогну коњу који је упао у отворени шахт. Чланови и волонтери Зоо планета спасили су сигурне смрти магарца Марка, овчицу Бобицу, срндаћа Рајка…Међутим, сада је њима потребна помоћ јер животиње које збрињавају у свом Зоо кутку у Каменици морају да имају храну током читаве године.

Сезона је припреме сена и Душан Стојановић из Зоо планета позива све људе добре воље да им помогну да набаве 10.000 бала сена, односно да помогну у прикупљању 10.000 евра, неопходних за куповину тог сена.

„Људи добре воље, друштвено одговорна предузећа и појединци могу да нам помогну тако што ће уплатити помоћ на жиро рачун удружења. Покренули смо акцију за прикупљање средстава за набавку сена, како би животиње биле срећне и задовољне током читаве године“, изјавио је Стојановић.

Према његовим речима, Зоо планет тренутно брине о 200 животиња – коња, магараца, афричких патуљастих коза, понија, коза, срндаћа, зечева, домаћих свиња. Волонтери брину и о бројној живини и егзотичним кућним љубимцима попут афричких творова, чинчила, хрчкова, чилеанских веверица…

„Одржавање животиња је веома скупо, нама су месечни трошкови око 600.000 динара. Ту су трошкови за храну, превентивну заштиту, велики су и режијски трошкови“, навео је Стојановић.

Он је подсетио да је Зоо планет минуле недеље прославио 13 година постојања, а за то време је кроз Зоо кутак прошло више од 6.000 животиња.

„Првобитна идеја је била да формирам удружење које ће помагати дивљим и егзотичним животињама, а у којем ће бити простора и за коње, јер заузимају посебно место у мом срцу. Формирали смо један простор који, са једне стране, има за циљ едукацију, а са друге стране има за циљ спашавање и збрињавање животиња, лечење до опоравка и након опоравка враћање у природу“, рекао је Стојановић.

Према његовим речима, током протеклих 13 година пуно тога се догађало у Зоо кутку, било је тешких тренутака у спашавању животиња, али и око обезбеђивања простора који је сада из године у годину све већи.

„Многе животиње смо до сада удомили, многе су отишле у природно станиште, многе су отишле у друге прихватне центре, а неке од њих живе и даље у Зоо кутку, са њима се дружимо и ми и посетиоци. Свака посета Зоо кутку је прилика да се нешто научи о животињама“, рекао је Стојановић.

Зоо планет од самог оснивања окупља велики број волонтера, без чије помоћи не би могао ни да постоји Зоо кутак. Они су ти који збрињавању и хране животиње, брину о њима.

Јана Николић, једна од волонтерки, казала је да сваки слободан тренутак настоји да проведе у Зоо кутку, у којем се налазе и њена два коња.

„Студирам ветерину у Будимпешти, али кад год дођем у Ниш, одмах након што се распакујем дођем у Зоо кутак да обиђем своје коње, али и друге животиње. Коњи су моја највећа љубав, то је и разлог што студирам ветерину. Некада је рад са њима изазован, али је увек занимљив, никада досадан“, рекла је Николић.

Зоо кутак отворен је за посетиоце викендом од 11 до 19 часова током лета и од 11 до 17 часова током зимских месеци.

Донације за набавку сена могу се уплатити на рачун 105–22423–78 АИК Банка или 250-3010000115060-31 Еуро банка. Адреса Удружења ЗОО планет је 18103 Ниш, Гутенбергова 4а.

Миљана Исаиловић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

nineteen − four =