Почетна » Возачи ГСП-а који су учествовали у протесту суспендовани са посла

Возачи ГСП-а који су учествовали у протесту суспендовани са посла

од Други Пишу
0 коментар

Неколико возача у ГСП Београд суспендовано је са посла и против њих је покренут дисциплински поступак јер су, како кажу, присуствовали и говорили на протесту који су запослени организовали претходних недеља, због лоших услова рада и малих зарада.

Како су испричали за наш лист, тројица њих који су учествовали на поменутом протесту удаљена су са посла до докончања поступка, док је једном уручено упозорење. Последње протестно окупљање организовале су колеге као подршку возачима који су пребачени у друге погоне, за шта тврде да је вид одмазде руководства градског превозника, због јавно исказаног незадовољства условима у фирми.

– Ја сам пребачен у погон Дорћол да возим тролејбус, званично због потребе посла али сви знају да је то због тога што сам говорио на протесту. То је већ устаљена пракса, да уколико се неко побуни, одмах добије премештај у неки удаљени погон, као пример другима шта им се може десити ако се и они придруже протесту. Прошлог четвртка је организован још један протест јер су остале колеге хтеле да пруже подршку нама који смо добили премештаје. А то се завршило тако што су тројица људи који су говорили на том окупљању суспендовани са посла , јер су наводно у јавност износили неистине о пословању предузећа, само зато што су се одважили да нас подрже и зато што су поменули да су нам плате сада мање него пре седам или осам година, каже за Данас један од кажњених возача, који није желео да се представља.

Он је додао да је један од суспендованих људи самохрани отац троје деце, док други ради већ 35 година у ГСП.

Незадовољни радници ГСП-а окупили су се на протесту крајем прошлог месеца , а затим и 14 јула, незадоваољни тренутним колективним уговором, за који тврде да се не поштује, због лоших услова рада и неодржаваних возила, мањка возача и радника на одржавању, али и лоше радне атмосфере, мобинга и шиканирања. Своје захтеве везане за те проблеме они су најпре предали председништву, а затим и новопостављеном градоначелнику Београда, иако одговор нису добили ни претходна три пута када су се, из истих разлога обраћали надлежнима. Приликом првог протеста, синдикат Слога је скренуо пажњу да директори погона нису дозволили радницима да присуствују скупу, тако што су забранили обезбеђењу да издаје пропуснице за излазак из предузећа.

– Покушали смо да се изборимо за већи коефицијент плате. Колективни уговор се мења сваке три године и ссве је гори. Онај који је био важечи до 2015. омогућавао је најбоље услове, имали смо коефицијент од 65 одсто највећег који је тада био 11, па су нам плате биле на нивоу директора погона. Међутим, последмња два уговора су потпуни фијаско, сада смо дупло мање плаћени. Из тог разлога смо покренули иницијативу, скупили одређени број потписа, отишли у Скупштину града и поднели захтев да нас неко прими, али смо видели да то неће ићи тако лако- прича други возач, један од организатора протеста, који је такође добио премештај у други погон.

– После првог протеста у Пионирском парку, мене и колегу пребацили су у друге погоне. То је неки вид казне јер смо међу организаторима протеста. У међувремену су се колеге организовале да направе протест подршке нама који смо пребачени и да траже да се ми вратимо у своје погоне. То је било 14. јула, на углу Кнеза Милоша и Немањине, а то окупљање било је по свим прописима, скуп пријављен полицији, без блокаде саобраћаја. међутим, ја сам се појавио на протесту, који је био у 7:30 ујутру, па се нисам на време појавио на послу. На кућна врата су ми, након тога дошла двојица људи, донели два папира. један је био Упозорење, а други Удаљавање са радног места до окончања поступка. Као разлози се наводе то што сам каснио, што сам се појавио на протесту, што нисам најавио да нећу доћи на време и још неколико ставки. И све се позивају на ниже правне акте, као што су Правилник о раду предузећа и слично, прича наш саговорник.

Међутим, он каже да су аршини различити уколико сте члан репрезентативног синдиката који сарађује са руководством или ако се буните против рада фирме.

– Тамо можете све ако сте члан Самосталног синдиката. Дешава се да возачи не дођу по пола дана или цео дан на посао, њих пошаљу на неку другу линију и то се не пријави. А имали смо случај колега који су радили само ноћну смену, узимали су новац од путника а нису им издавали карте, али их је повереник Самосталног синдиката само померио у дневну смену, без икаквих других санкција, упозорења или удаљење са посла.

А за нас друге, који се нечему противимо, важе друга правила, тражи се длака у јајету како би нам дали отказ. Ја сам сада удаљен са посла, примаћу само четвртину плате, што је довољно само да платиом комуналије, а свима нам прети и отказ, наводи возач против кога је покренут дисциплински поступак.

Он додаје да је група незадовољних радника писала допис шефу кабинета Александра Вучића и Александру Шапићу као новом градоначелнику, али да су они сва социјална питања радника представили као политизацију.

– Тражимо да се поштује уговор са два слободна дана за возаче а не један, где ми радимо шест дана, док за тај дан немамо ни урачунан ни топли оброк ни стаж. Сада нам фали око 230 возача, а возила су у катастрофалном стању. Просто се чудим како сада нема оних самозапаљивања, какве тендере одржавају, са нарученим условима. И морали би даповратимо наплату карата од приватника, јасан је саговорник Данаса.

Данас још увек није добио одговор на питања која је упутио управи овог градског јавног предузећа.

Прети им отказ

У документу у који је Данас имао увид, као разлози удаљавања са посла и покретања дисциплинског поступка, као и оправдани разлози за отказивање Уговора о раду наводе се: “самовољно напуштање радног места у току радног времена, несавесно и немарно обављање радне обавезе, поступање противно одредбама закона општим актима послодавцаи другим правилима службе, несавесно или неквалитетно или неблаговремено обављање пословаили поступање супротно одредбама закона општим актима предузећа и другим правилима службе”

И. Николетић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 + 18 =