Почетна » ВОЗАЧИ, ПАЖЉИВО ВОЗИТЕ Појачана контрола брзине у саобраћају, провера у 28 земаља

ВОЗАЧИ, ПАЖЉИВО ВОЗИТЕ Појачана контрола брзине у саобраћају, провера у 28 земаља

од admin
0 коментар

Припадници Министарства унутрашњих послова из Управе саобраћајне полиције, током следеће седмице, у оквиру међународне организације ТИСПОЛ (мрежа саобраћајних полиција), спроводиће акцију појачане контроле брзине кратања возила, саопштио је МУП.

Акција ће се спроводити у свим државама које сарађују у оквиру ТИСПОЛ-а – у 28 земаља чланица Европске уније, Швајцарској, Норвешкој и Србији.

У оквиру акције, у среду 19. априла, биће спроведена и акција „Спеед Маратхон“, током које ће се брзина мерити 24 часа непрекидно ручним радарима, радарима у системима видео надзора и уређајима за мерење брзине у возилима без обележја полиције – пресретачима.

Сваки контролисани возач биће алкотестиран, док ће саобраћајна полиција такође приликом заустављања сваког моторног возила које прекорачи дозвољену брзину кретања, обавити и контролу коришћења појасева за везивање како возача тако и путника, на начин који је предвидео произвођач возила.

Према истраживањима која је објавио Европски савет за безбедност саобраћаја, повећање брзине кретања за само пет одсто доводи до повећања броја саобраћајних незгода са смртним исходом за више од 20 одсто.

Према истом истраживању, коришћење сигурносних појасева смањује ризик од смртног страдања у саобраћајним незгодама за око 50 одсто, наводи се у саопштењу.

Тањуг/Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар