Почетна » Врели талас јури ка Србији, чека нас паклена недеља: Ево колико ћемо имати тропских дана и када ће температура достићи максимум

Врели талас јури ка Србији, чека нас паклена недеља: Ево колико ћемо имати тропских дана и када ће температура достићи максимум

од Други Пишу
0 коментар

У недељи пред нама у балкански регион стиже врели талас, који ће захватити и делове централне и источне Европе. На основу мапе коју је објавио Севере Wеатхер Еуропе, може се видети да Србију и регион чекају тропски дани и ноћи са температуром до 40 степени.

Наредних неколико дана, у читавој централној Европи, источном делу континента и на Балкану температуре ће прећи 30 степени.

Топлотна купола се шири од медитеранског подручја ка средњој и источној Европи и доноси знатно топлију ваздушну масу у односу на прву половину месеца. Први значајнији топлотни талас метеоролошког лета 2024. развијац́е се од уторка до суботе, доносец́и топлу ваздушну масу на велики део европског континента.

Какво време чека нашу земљу?
У Србију ових дана стиже поменути топлотни талас. Већ данас, температура ће бити изнад 30 степени, а од уторка чак изнад 35 степени. Топлотни талас ће трајати до недеље, дакле наредних шест дана.

Најтоплије ће бити у петак, и то са температуром чак до 39 степени.

Пред нама је низ тропских дана, али и тропских ноћи. Пик топлотног таласа се очекује у четвртак и петак када ће се жива у термометру приближити температури до 40 степени. Наредних дана ће бити сунчано, стабилно, без падавина.

На мапи коју је објавио сајт Севере Wеатхер, види се да да ће у односу на централне делове Европе, нешто слабији интезитет топлотног таласа захватити наш регион, али је Србија свакако у том опсегу.

И лето пред нама – врело
Да ће се топло време наставити и у јулу, показала је прогноза метеоролога Слободана Совиља. У главном граду нас чека најмање 15 тропских ноћи, а прогнозирана је и количина падавина испод вишегодишњег просека.

Када је о августу реч, очекује нас се топао месец са средњом августовском температуром ваздуха изнад вишегодишњег просека.

Средња августовска температура ваздуха се прогнозира у интервалу од 22 до 25 степени у нижим пределима, а у брдско-планинским пределима од 14 до 19 степени.

Очекује се средња максимална температура ваздуха за август од 30 до 32 степена у нижим пределима, у планинским пределима од 19 до 25, а средња минимална температура ваздуха у интервалу од 16 до 19, у планинским пределима од 11 до 15 степени.

Овог лета ћемо имати до 60 тропских дана.

Foto: Severe Weather

Нова.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар