Почетна » „МИСЛИЋЕМО ДА СМО У САХАРИ“ Синоћ нам је након тропског дана стигло благо освежење, а ево са каквим временом ћемо ДОЧЕКАТИ ЈУЛ

„МИСЛИЋЕМО ДА СМО У САХАРИ“ Синоћ нам је након тропског дана стигло благо освежење, а ево са каквим временом ћемо ДОЧЕКАТИ ЈУЛ

од admin
0 коментар

Вероватно се још нисмо опоравили од невремена које је крајем прошле недеље захватило подручје Србије, али смо се већ почетком ове сусрели са високим температурама ваздуха и великом спарином.

Спаса од врућине није било ни јуче, те је тако највиша температура за нашу земљу ишла од 32 до 35 степени. Због изузетно велике влаге утисак је био, не само да је још знатно топлије, него се и много теже дише.

Ипак, како је Републички хидрометеоролошки завод и прогнозирао, синоћ је стигло благо освежење и пролазно наоблачење са локалним пљусковима, грмљавином и јаким, краткотрајно и олујним северозападним ветром.

Локална појава јаких пљускова са грмљавином, градом и појачаним северним ветром најпре се осетила у Средњебанатском округу, да би касније невреме протутњало Бачком и северним Сремом.

– У ноћи између четвртка и петка очекује нас благо освежење у виду облака и краткотрајне кише, понегде са пљусковима и грмљавином. Неће бити обилних падавина, али ће темпрературе од данас до недеље бити нешто пријатније, за 3 до 5 степени ниже – рекао је за „Блиц“ метеоролог Недељко Тодоровић.

Он додаје да нам је синоћ пристигао северни ветар који ће бити у благом појачању, као и да ћемо због карактеристика ваздуха, тј. хладне ваздушне масе имати нешто ниже температуре наредних дана.

У петак и за викенд дневна температура биће у паду и у већини места кретаће се од 26 до 30 степени, а почетком следеће седмице поново се очекују тропске температуре и преко 35 степени, наводи се у саопштењу РХМЗ.

Крај јуна обележиће температуре мало изнад просека, где ће највише дневне бити имеђу 26 и 30 подеока, али ће већ од недеље оне бити у порасту. Тако да ће нам сам почетак јула донети нови врео талас и осетно топлије време, те се од понедељка очекује температуре сличне данашњим. Стога се у већини места у Србији жива у термометру ићи и до 36 подеока!

Ако узмемо у обзир да ће се нас пратити и велика влажност ваздуха имаћемо утисак као да се налазимо у Сахари. У најмању руку.

– Изузетно топло време задржаће се до среде, а онда нам поново следи благо освежење – каже Тодоровић и наводи да нема наговештаја да ће бити екстремно високих температура у јулу месецу.

Јун у просеку топлији за 3- 4 степена

Иако, можда у први мах делује да је због обилних падавина и невремена, јун био хладнији него иначе, званични подаци показују другачију слику.

– Јун је у просеку био топлији у односу на стогодишња мерења у истом периоду године, те су средње месечне температуре овог јуна биле за 3 до 4 степена више него раније – нагласио је Недељко Тодоровић.

Високо ниво УВ зрачења

Поврх свега, прогнозирани су и веома високи нивои УВ зрачења. Нормалан степен зрачења је до пет, а данас као и наредних дана УВ индекс кретаће се од 8 до 10, што се сматра врло високим, те је врло битно да се грађани чувају од директног излагања сунцу. Висок ниво УВ зрачења може изузетно лоше да утиче на здравље, а осим опасних опекотина може да доведе и до рака коже, оштећења очију, пада имунитета…

Метеоролози кажу да ће нас заобићи врели талас који прети Европи, али свакако тропске температуре неће. Па ко издржи.

М. Марковић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар