Почетна » Вучић: Забрана извоза дезинфекционих средстава и тоалет папира

Вучић: Забрана извоза дезинфекционих средстава и тоалет папира

од admin
0 коментар

 

Обраћајући се после састанка Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица корона вируса по привреду, Вучић је казао да Србија располаже се милион тона брашна у резервама, да нема никаквих проблема ни са пшеницом, уљем и шећером, али и додао да ће држава спречити извоз тих намирница за најмање 30 дана.

„Одлуком Владе Србије, сви који производе дезинфекциона средства и тоалетни папир од данас неће моћи да извозе те производе. Погледајте продавнице у Њујорку, у Луксембургу, нема ништа у њима а код нас ће да буде. Ситуација код нас је неупоредиво боља јер људе не лажемо“, казао је Вучић.

Потврдио је да је у Србији корона вирус потврђен код 41 особе и оценио да је добро да се тренутно 21 заражена особа налази на болничком лечењу а само једна на респиратору.

„У наредном периоду очекује нас много теже време него данас, то говорим на основу искустава свих земаља погођених епидемијом јер експоненцијални раст креће после 10 до 12 дана а ми смо сада девети дан. Очекујемо велики раст броја заражених у данима пред нама, неки ће остати без својих вољених, а наш је циљ да то смањимо колико год можемо“, казао је Вучић.

Вучић: Ако останемо без пара због здравствене кризе користићемо Фонд за развој

Председник Александар Вучић рекао је да ће држава у случају да у тренутној здравственој кризи остане без ликвидних средстава посегнути за новцем из Фонда за развој, али да Србија има довољно девизних резерви за тренутне потребе.

Говорећи након састанка такозваног економског кризног штаба поводом ширења ЦОВИД-19 навео да Србија има 13,6 милијарди евра девизних резерви и 13,5 тона злата, а да се већа количина тог племенитог метала може наплатити у кратком року.

Навео је и да се Србија спрема за „теже време које предстоји“ и да сви морају да се понашају „одговорније него 2009. и 2010 године“.

„Немамо проблема са парама… Ако сам због нечега поносан, поносан сам због тога што је (финансијски) систем десетостурко јачи и бољи него што је некад био… Народна банка Србије неће (морати) да штампа ни динара“, рекао је Вучић.

Навео је и да ће Србија од комерцијалних банака које послују на домаћем тржишту тражити мораторијум на отплату кредита у року од 90 дана.

Вучић је најавио посебне разговоре са Удружењем хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС) и осталим организацијама које осећају директне економске последице корона вируса и додао да ће држава помагати у исплати дела плата запослених у таквим фирмама.

Казао да ће најтеже одлуке доносити „као и до сада, сам“, односно и у ситуацијама када је „(Србији) најтеже“.

Вучић је навео да је број респиратора од данас државна тајна, да је од јутрос набавио 50 респиратора, као и да не жели да појасни како и од кога.

Председник је такође апеловао на старије грађане да не излазе на улице и да ће државне институције наћи начин како да им доставе намирнице.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар