Почетна » Гости Н1: Пресуда против Симоновића наговештај правне државе, ништа није готово:ВИДЕО

Гости Н1: Пресуда против Симоновића наговештај правне државе, ништа није готово:ВИДЕО

од admin
0 коментар

 Подсетимо, бивши председник општине Горцка, осуђен је на четири године и три месеца затвора због подстрекивања на паљење куће новинара Милана Јовановића. Након изрицања пресуде новинарска удружења су поручила да је важно што је суђење завршено казном затвора.

„Ово је само мали весник правне државе. Требало би још доста да порадимо да би нам била правна држава у смислу који грађани желе. Ми имамо овде апсурд, јер знамо да у систему правне државе требају да буду независни полиција, тужилаштво и судство. У том систрему је и Адвокатска комора Србије. У овом поступку смо видели скандалозно понашање појединих адвоката, а како су се понашали у судници – мене то забрињава. Да ли је могуће да се такве особе уопште налазе у правосудном систему Србије“, пита се Јовановић.

 

Објашњава да су чланови одбране у овом поступку деловали као организована екипа, као и „да су се договарали када ће ко да прави опструкцију“.

„Једном један од окривљених није дошао на роћиште, затим други, па трећи, и имали смо 14 рочишта која нису одржана, јер су они то радили у договору. Што се самог судског поступка тиче, адвокати одбране уопште нису бранили своје клијенте, они су нападали медије и тужилаштво, а претили су заменику јавног тужиоца. Нападали су судију да је пристрасан, тражили су изузеће председника суда, а чак је једном тренутку Зора Добричанин (један од адвоката оптужених) рекла да ће тражити изузеће целе Палате правде“, навео је Јовановић и додао да му није јасно како уопште правосуђе функционише поред таквих адвоката.

Јовановић: „На судију би требало да се угледају сви у правосуђу“

Коментаришући изречену пресуду, он је рекао да је „тај кантар (правде) у себи имао судија“, као и да је одао утисак „часног и поштеног човека на кога би требало да се угледају сви у правосуђу“.

„Таквим часним и поштеним људима треба дати одрешене руке“, поручио је Јовановић.

Бодрожич је оценио да је суђење показало да „када је велики притисак јавности, и када полиција и тужилаштво ураде квалитетно посао, онда можемо да стекнемо утисак да живимо у каквој-таквој правној држави“.

„Међутим, овај случај је специфичан и не бих тако лако доносио оцене да је показатељ да ми живимо у правној држави“, сматра Бодрожић.

Сматра да је одбрана Симоновића покушавала да што више одложи овај случај, као и да се дочека одлазак у пензију судије Славка Жугића.

„Ово још увек не значи ништа, још ћемо видети колико живимо у правној држави када дочекамо одлуку Апелационог суда и видимо шта ће бити. Надам се да ће бар првоокривљени добити већу казну, јер су полиција и тужилаштво одрадили добро свој посао“, истакао је Бодрожић.

Он је нагласио да је „игра адвоката одбране била несносна“ , и да је судија на крају поручио да ће покренути поступке против њих јер су били угрожени његови част и достојанство.

„Ко је био, могао је да види угледне адвокате, које често виђамо на телевизији, како се заправо понашају у судници. Ја сам био непријатно изненађен том количином безобразлука“, напоменуо је Бодрожић.

Јовановић је појаснио да може да покрене поступак за надокнаду материјалне штете након што пресуда постане правоснажна, и да се „штета може надокнадити“, али не и здравље његове супруге.

„Моја супруга је била здрава особа, а сада више то није. Она се лечи на неуропсихијатрији од тог дана, а посећује и кардиолога. Она од 12. децембра 2018. године још ниједну ноћ није заспала. Да ли постоји било ко ко може да ми каже да ли се то може надокнадити“, упитао је он.

Јовановић је оценио, да упркос томе што је Симоновић био бахат, њега партијска књижица није заштитила.

Он је подсетио на писање портала „Жиг Инфо“ о сумњивим пословима Драгољуба Симоновића, и позвао надлежне да му утврде порекло имовине.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар