Почетна » ЗА 1.000 ДИНАРА ЦЕГЕР ЈЕ ПРАЗАН: Продавци тврде да се цене робе на тезгама зелених пијаца нису мењале

ЗА 1.000 ДИНАРА ЦЕГЕР ЈЕ ПРАЗАН: Продавци тврде да се цене робе на тезгама зелених пијаца нису мењале

од Други Пишу
0 коментар

Са зелених пијаца, грађани који понесу 1.000 динара за куповину, кући се могу вратити са по килограмом банана, кромпира, поморанџи, мандарина или лимуна и лука.

Иако су цене других намирница скочиле, продавци на престоничким тржницама тврде да се цене поврћа и воћа не разликују у односу на овај период претходне године. На некадашњем Кванташу воће и поврће је доста повољније па овде грађани могу да пазаре више килограма разноликих намирница за једну „црвену“.

Тренутно су најтраженији купус, јабуке, црни лук и шаргарепа. На престоничким пијацама најповољнија је веза зелени од 40 динара, а најскупље су јагоде, а корпица од килограма кошта 1.000. Како тврде престонички продавци цене се не разликују драстично, једино је бананама скочила цена за 50 динара, па је килограм сада 250.

– Воће и поврће јесте скупо, а то је зато што се доста тога увози и то је разлог више цене – рекла је Милица Д. која продаје на Бајлонијевој пијаци.

– Добро је само што се није мењала цена у односу на прошлу годину. Цитруси су око 250 динара, али то стиже из топлијих крајева и сада га има мање него лети, све то утиче на формирање цене. Као и грађанима и нама би ишло у прилог да воће и поврће буде јефтиније, али једноставно није исплативо.

Килограм грожђа је 300 динара, чаша очишћеног нара од 250 грама је 300. Броколи и карфиол имају вишу цену од 350 до 400 динара, јер и они на престоничке тезге стижу из увоза. Килограм лука и кромпира је 150 динара, а парадајз је по 300, купус је повољнији па се може пазарити за 80 динара.

На некадашњем Кванташу цене су повољније, па се више различитог воћа и поврћа може купити за 1.000 динара. Банане су скоро 100 динара јефтиније него на престоничким тржницама, па је на Велетржници килограм 140-170 динара. Иако је на пијацама цена цитруса 250 динара, на Кванташу лимун је 120-150 динара, поморанџе су од 70 до 130, а мандарине од 140 до 160. Лук је од 20 до 50, парадајз се може наћи за 100, бабура је од 50 до 70.

ПАСУЉ ПО СТАРОМ

НА ПРЕСТОНИЧКИМ пијацама грађани могу да пазаре и пасуљ који се продаје у кесама и имају тежину пола килограма, а цена је 200 динара. Како тврде продавци, килограм пасуља прошле године био је 400, исто као и сада. На некадашњем Кванташу, килограм пасуља је дупло повољнији. Тетовац има нешто вишу цену, па се продаје за 250 динара.

А. З. К.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар