Почетна Друштво За Иницијативу о забрани ископавања бора и литијума треба још 15.000 потписа

За Иницијативу о забрани ископавања бора и литијума треба још 15.000 потписа

од Жиг Инфо
0 коментар

Више од 15.000 грађана до сада је својим потписом подржало народну иницијативу за забрану ископавања литијума и бора у Србији, сазнаје Нова.рс. За народну инцијативу им недостаје још толико потписа, а активисти очекују да ће потребан број сакупити до краја марта.

Овај број потписа еколошки активисти успели су да сакупе за само десетак дана. Иако је рок 90 дана да се сакупе потписи, активисти очекују да ће потребан број достићи већ до краја овог месеца.

Саво Манојловић из организације Крени-промени позвао је све грађане да на назначеним местима потпишу петицију, а места можете наћи на следећем линку – https://peticije.kreni-promeni.org/events/.

„Тренутно смо сакупили више од 15.000 потписа, што је половина потребних потписа“, рекао је Манојловић за Нова.рс.

Највећи проблем у досадашњем процесу је, како наводи Манојловић, администрација локалних самоуправа.

„Велики проблеми су прављени у Сомбору, Панчеву, а у Горњем Милановцу оверивачи одбијају да изађу на терен. Постоје наравно и светли примери па бих истакао свакако оверивача Браниславу са општине Стари град која је изузетно посвећена и професионална и омиљена међу волонтерима. И општина Нови Београд је коректна“, наводи Манојловић за наш портал.

Он је позвао све грађане да дају потпис и искористе своје уставно право упркос свим потешкоћама.

Искористимо заједно наше уставно право и као грађани Србије предложимо Закон о забрани ископавања бора и литијума, истакао је наш саговорник.

„Иако су због малог броја оверивача људи чекали по три сата и враћани кући, сада је ситуација боља. Отворене су коначно локације у свим већим градовима – Нови Сад, Крагујевац, Ниш… а има нас на више од 60 локација. Људи који потписују ову петицију су за мене пример како се воли сопствена земља и шта је патриотизам“, поручио је Манојловић.

Потписивање иницијативе у Нишу

Грађани Ниша моћи ће да до 29. марта потпишу народну иницијативу за доношење Закона о трајној забрани истраживања и експлоатације литијума и бора у Србији. Потписивање петиције почело је јуче у просторијама Медија и реформ центра, у у Улици генерала Милојка Лешјанина број 36. Потписивање је могуће уз личну карту, од 10 до 16 часова.

Према Закону о референдуму и народној иницијативи, неопходно је да иницијативу потпише најмање 30.000 грађана како би она у Скупштини Србије постала званични предлог закона о којем посланици морају да се изјашњавају.

Представници иницијативе Крени-промени и Савеза еколошких удружења Србије (СЕОС) су са скупа организованог минулог викенда у Нишу позвали житеље тог града да се у што већем броју кажу „не“ експлоатацији литијума и бора у Србији. Они су подсетили да се у Србији планира отварање чак 74 рудника.

Саво Манојловић је на скупу под називом „Србија није на продају“ истакао да је више од 60 научника, академика и професора, истакло јасне аргументе да у Србији није могуће ископавање литијума и бора без еколошког уништења земље.

„Нове технологије није могуће применити у нашој земљи. Оне се примењују у пустињама где нема насеља и живих средина“, рекао је Манојловић.

Србија би, додао је, имала бенефит од ископавања литијума, као народ Конга од ископавања дијаманата.

„Да рударство води у просперитет онда би земље Африке и Јужне Америке биле најбогатије“, нагласио је Манојловић.

Како је казао, Крени-промени не може сада да тражи да се сви постојећи рудници затворе, али може да тражи да компаније у Србији, било да су кинеске, руске, из Европске уније или Велике Британије, примењују највише еколошке стандарде које би морале да примењују и у сопственој земљи.

Александар Настевски   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар