Почетна » За колико се „продају“ професори у Србији?

За колико се „продају“ професори у Србији?

од admin
0 коментар

Ученици и њихови родитељи приморани су да издвоје ненормално велике своте новца за уџбенике због договора издавачких кућа са наставницима, сазнаје Информер.

Према добро разрађеној шеми, издавачи подмићују просветаре поклонима, таблетима и телефонима, а они им заузврат враћају услугу тако што купују њихове уџбенике.

Како пише Информер, ово су потврдили из издавачких кућа, али и родитељи чија деца су од наставника добила спискове са сумњивим изборима уџбеника које треба да купе, а који коштају и до 20.000 динара.

Уз попусте и до 32 одсто, ове књиге би могле да се набаве за око 13.000 преко Завода за уџбенике.

– Јавна је тајна да у школском издаваштву царује корупција и то је разлог што цене варирају буквално од наставника до наставника. Пошто они имају одрешене руке да изаберу по ком ће уџбенику радити, издавачи се утркују ко ће пре да их поткупи. Нуде им све и свашта, од таблета и мобилних телефона до учешћа у семинарима и процента у новцу. Притом нико не води рачуна о цени књига нити о њиховом квалитету, већ гледа да узме уџбенике оног издавача који га најбоље награди – открива извор Информера запослен у приватној издавачкој кући “БИГЗ школство”.

Родитељ једног ученика наводи да је добио списак књига са ценама и да се изненадио када је схватио да од 13 наслова само један потписује “Завод за уџбенике и наставна средства”.

– Иако 70 одсто наставника у овој школи има чланску карту “Завода” којом остварују попуст на куповину њихових књига од 20 одсто, они су изабрали уџбенике других издавача. На списку су “Клет”, “Едука”, “БИГЗ школство”, “Инглиш бук”… Када сам питао директора зашто је тако, он ми је рекао да не може да стане украј корупцији којој су подложни поједнини наставници. Позвао сам Завод и добио информацију да је њихов комплет за 600 динара јефтинији од нашег, а да не говорим да је школа од Завода могла добити попуст од чак 32 одсто – каже овај забринути отац и додаје да је алармантно што су наши наставници изабрали уџбеник из географије који издаје БИГЗ, иако је он само преведен са хрватског на српски језик.

(informer)

Можда ти се свиди

Оставите коментар