Почетна » За пропаст јавног предузећа „криви радници“, а директор иде – у фотељу новог

За пропаст јавног предузећа „криви радници“, а директор иде – у фотељу новог

од Драгана Маторчевић
0 коментар

Локална власт у Прокупљу одлучила је да до краја месеца угаси једино јавно-комунално предузеће. За пропаст окривљује – раднике. Међутим, када се одлучивало о руководиоцу новоформираног ЈКП-а за водовод, градоначелник Милан Аранђеловић поставио је истог човека који је управљао фирмом коју гасе. Састанак 105 радника, које ново предузеће не преузима, са локалним функционерима, трајао је пет сати, присуствовало је и двоје опозиционих посланика, али не и медији.

По завршетку састанка градоначелника и представника локалних власти са радницима предузећа „Хаммеум“, које је до недавно било једино комунално предузеће док није распарчано на три, од којих ће једно бити концесионар привредно предузеће, које је, како кажу радници, повезано са Београдом на води, закључак је следећи – да је проблем у радницима. Односно, да су радници, њих нешто више од 250, криви због тога што је предузеће дошло у ситуацију да буде угашено.

„Ово је јединствен случај, бар ја нисам тако нешто видела, да се јавно призна да је руководство фирме годинама уназад лоше, а да због тога страдају радници. Један од тих лоших директора је сада чак унапређен и он је нови директор нове фирме Водовод и канализације“, изјавила је након састанка Јелена Милошевић, народна посланица из ССП-а.

„Концесионар, то је човек без емоција кога занимају паре. Он је дошао у Прокупље не да помогне грађанима, него да заради паре. Он је дошао не да чисти улице, него да наплаћује паркинг. Он је дошао да ради друге ствари које су исплативе. У Србији за кратко време ви можете од непосредног бизниса са државним предузећима или општином да зарадите толико пара као да сте били капитен Манчестер јунајтеда“, мишљења је Ненад Митровић, народни посланик из ДС-а.

Градоначелник није дозволио новинарима да присуствују састанку. Некима је обећао да ће дати изјаве по завршетку истог, али после пет сати проведених у скупштинској сали, рекао је да ће послати саопштење.

„Нису се изјаснили који су то били критеријуми по којима су они бирали запослене за новоформирано предузеће ‘Водовод’. Ми смо тражили одговорност директора који је био на челу, који је менџер предузећа и који је одговоран за лоше пословање“, казала је Љиљана Мићаковић, радница ЈКП Хаммеум у Прокупљу.

Јавно-комунално предузеће које ће се бавити водоводом регистровано је 5. септембра у АПР-у. Како ће оно функционисати са радницима, који по градској власти – не ваљају, и са директором који није био добар, а постављен је на чело новог, видеће се у наредном периоду.

Милан Стојановић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар