Почетна » „За увредљиве поруке на мрежама служба их пронађе за неколико сати, а ове што дојављују не може“: Мајка ученика школе у Београду о терору који праве анонимне дојаве о бомбама

„За увредљиве поруке на мрежама служба их пронађе за неколико сати, а ове што дојављују не може“: Мајка ученика школе у Београду о терору који праве анонимне дојаве о бомбама

од Други Пишу
0 коментар

Ана Марковић је мајка двоје деце школског узраста, девојчице која иде у трећи разред и дечака који је ученик шестог разреда једне основне школе на Новом Београду. Она је бесна и љута, јер је, само ове недеље, образовна установа на Новом Београду, у коју иду њена деца, испражњена два пута због дојава о подметнутим бомбама. У последње две недеље то се, по њеним речима, догодило три пута.

„Син ми је старији, он сам иде до школе и сам се враћа, али по ћерку морам да одем. Као и сви родитељи млађе деце, која похађају ниже разреде, мој живот је поремећен. Има људи који раде у центру града, таман оставе децу, дођу на посао, када добију позив из школе да се врате по децу због дојаве. Пре неки дан су деца стајала напољу, испред школе, по овом времену и чекали да родитељи дођу по њих, а све се дешавало у саобраћајном шпицу па су деца дуго чекала“, описује ситуацију Ана.

По њеним речима, нису криви ни родитељи, ни деца, ни школа, али је несхватљиво да до сада није пронађено и процесуирано више починилица који шире панику и загорчавају живот грађанима Србије.

„Било да је у питању телефонски позив или мејл, није ми јасно како у 21. веку држава већ месецима, па и годинама, не може да изађе на крај са овом ситуацијом? Па постоји Одељење за високотехолошки криминал. Када неко напише неку агресивну или увредљиву поруку на друштвеним мрежама, служба га пронађе за неколико сати, а ове што дојављују никако не може. Када би казнили неколико њих, а да то објаве медији, смањио би се и број лажних дојава. Ако су у питању деца или малолетници, нека казне њихове родитеље. Можда се та деца не плаше ни полиције ни школе, али се плаше маме и тате. Нека њима полиција испоручи рачун за трошкове прегледа школе, па када плате, рецимо, 300.000 динара, добро ће се замислити шта им деца раде“, огорчена је мајка двоје ђака.

Срећом, испоставило се до сада да су све дојаве биле лажне, али штета коју трпе сви је стварна. Штету трпе и деца и просветари и њихови родитељи.

„Неко може да ради од куће, неко не може, тако да људи губе радне сате, па и дане. Ђаци такође трпе, јер је крај полугодишта, деца имају свакодневне контролне вежбе, а не могу да их ураде јер не могу у школу. У почетку су се ђаци и радовали, јер немају контролни и школу, а онда су схватила да су дошли у ситуацију да имају неколико контролних задатака у једном дану. У немогућој су ситуацији и наставници, неки се већ припремају да раде као у време епидемије короне, даљински. Такође, деца не могу у школу док полиција ради проверу зграде, која може да потраје због полицијске процедуре. Тако се десило прошле године да деца два дана нису ишла у једну школу, јер је било много дојава, а полиција обавља прегледе по неким својим приоритетима, па су прошла пуна два дана док та школа није дошла на ред“, објашњава ова мајка.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Милош Ж. Лазић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар