Почетна » Вучић: Забрана кретања за све грађане од 20 сати до пет ујутро, старијим од 65 година забрањен излазак из куће

Вучић: Забрана кретања за све грађане од 20 сати до пет ујутро, старијим од 65 година забрањен излазак из куће

од admin
0 коментар

 

У циљу спречавања даљег ширења коронавируса Влада Србије данас је донела нове, оштије мере које се пре свега односе на кретање грађана. Одлуке Владе Србије саопштио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

„Од сутра у 20 сати до 5 ујутро уводи се забрана кретања свима. Нико не може да буде на улици, осим надлежних и оних који имају радну обавезу у трећој смени“, рекао је Вучић.

Такође, вечерас је донета одлука да се од сутра у 10 ујутро забрани излазак на улице старијим грађанима. У урбаним срединама свима преко 65 година а у сеоским подручјима преко 70 година.

“ Жаришта су нам градови, за сада три града Београд, Кикинда и Ниш. Нешто мање Чачак. У селима мања изложеност бар у овом тренутку коронавирусу“, објаснио је разлику између сеоских и градских средина.

Он је објаснио да су те мере уведене је да би се спречило ширење вируса.

“ Због чињенице да нисмо успели да обезбедимо пуну дисциплину која је неопходна, донели смо такве одлуке. Стало нам је да сачувамо животе у Србији“, рекао је Вучић.

Додао је да ће се пензионерима помоћи, да ће покушати да дођу до свих домова заједно са младим људима, а да ће тамо где то није могуће отворити посебнме продавнице за пензионере.

Те продавнице ће радити недељом од четири до седам сати ујутро, када, како је рекао, нема гужве.

 

Војска преузима контролу затворених граничних прелаза, мигрантских центара и болница

 

Војска Србије ће преузети контролу свих затворених граничних прелаза, контролу свих 17 мигрантских центара, све болнице, рекао је Вучић.

„И војска мора бити наоружана јер мора да заштити лекаре. Имали смо инциденете, људи који долазе из иностранства недисциплиновано су се понашали, али зато туку наше лекаре наше хероје“, рекао је Вучић.

Упркос позиву грађанима који живе и раде у иностранству да не долазе, само је у току последња два дана у Србију је стигло 35.836 грађана из иностранства.

Током контроле оних којима је одређена изолација, од 7607 контролисаних њих 5954 је затечено код куће, док чак 1653 није било код куће.

„Казне ће бити веома веома оштре за људе који буду кршили изолацију“, рекао је Вучић.

 

Вучић: Хране има довољно, боље стање него у неким земљама ЕУ

 

Вучић је поновио да хране има довољно али да је Србија како тврди у бољем стању него неке државе ЕУ.
„У региону смо најбољи. Хране имамо на претек, те ћемо у складу са одлукама које Влада буде направила, нешто хране извести нашим комшијама у региону. Ми је имамо превише, они је немају, гледаћемо да помогнемо, пре свега мислим на БиХ и Републику Српску, Северну Македонију и Црну Гору“, рекао је Вучић и додао да ће после сетве Србија имати брашна за две године.

„Што се тиче других мера које су важне за људе, плате се неће смањивати уопште, а од 1. априла ћемо повећати плате свим здравственим радницима за 10 одсто“, подсетио је Вучић.

 

Без градског и међуградског превоза за два до три дана

 

Он се осврнуо и на градски и међуградски превоз, наводећи да је циљ да га уопште нема.
“ То ће бити мера за два до три дана. Наш је циљ да људи буду у кућама. За производне раднике ћемо обезбедити аутобусе“, најавио је председник Србије.

Он је додао да је имао веома добре разговоре са кинеским партенрима, да је његово обраћање од синоћ наишло на разумевање.

„Многе фирме желе Србији да помогну, нама кински пријатељи шаљу велику помоћ. Из нашег техничког угла, из онога што је до нас, ми готово да више ништа не можемо да урадимо“, рекао је Вучић.

 

Извор: Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар