Почетна » ЗАБРАЊЕНО ТИ ЈЕ ДА ПИЈЕШ ВОДУ, ТОАЛЕТ САМО НА ПАУЗИ! ЈЕЗИВА тортура радника у фабрици у Нишу!

ЗАБРАЊЕНО ТИ ЈЕ ДА ПИЈЕШ ВОДУ, ТОАЛЕТ САМО НА ПАУЗИ! ЈЕЗИВА тортура радника у фабрици у Нишу!

од admin
0 коментар

Запослени у фабрици „Олимпиас“ у Нишу, која ради за италијански „Бенетон“, жалиле су се на то да не могу да користе тоалете када год имају потребу, јер су закључани па могу да иду само током паузе. Иако је и инспекција заиста затекла закључане таолете, послодавац на овај начин, објашњавају, није прекршио закон.

Раднице ове фабрике више пута су се обраћале редакцији Јужних вести, уз захтев да остану анонимне. Оне тврде да у тоалет могу само током паузе, иако многе због лошег здравља не могу дуго да трпе. Такође, оне су навеле да после боловања трпе одмазду шефова, који их тада, по казни, “шетају” из једног сектора погона у други.

– Воду не смеш да пијеш док радиш, не смеш ни са ким да причаш, да одеш у ВЦ. Постају све гори, а на крају кажу “па држава је крива, она је дала вама мале плате, не ми“. За сваку грешку деле опомене пред отказ. Ако се разболиш, не дао Бог да одеш на боловање. Е ту је тек хајка на тебе, позиви и све остало – казала је једна запослена.

Инспекција реаговала

Из инспекције рада кажу да су радници више пута анонимно пријављивали неправилности у фабрици, а између осталог и закључане тоалете. Да су врата тих просторија “под кључем” утврдила је у више наврата и њихова контрола.

Током контроле 5. маја 2016. инспектор рада затекао је закључан тоалет у објекту 16, са истакнутим обавештењем да се кључеви тоалета налазе код администратора. Као разлог закључавања наведена је безбедност личних ствари запослених које се налазе у свлачионицама јер се у истој згради налазе 2 фирме. Послодавцу је наложено да омогући неометано коришћење тоалета у року од 5 дана и он је поступио по наложеним мерама – наводе из инспекције.

Додају да су касније у два наврата уставновили да запослени могу “да неометано користе тоалете”.

Међутим, у контролама које су радили током јуна и јула ове године, поново су затечени закључани тоалети.

Изговор је поново “безбедност личних ствари запослених”, јер се, како објашњавају, тоалети налазе у међупростору и користе их 2 фирме. Кључеви су, наводе, били “код 7 запослених чија су имена била истакнута на огласној табли”.

Инспектори рада предложили су да послодавац обезбеди већи број кључева, који ће да се налазе у свакој производној линији и код шефа линије како би се омогућило коришћење тоалета када је међупростор закључан – навели су.

Али нема кршења закона у фабрици

Иако је законом прописано да послодавац мора да „обезбеди запосленима тоалете“, није прецизирано да они морају да буду откључани.

Из инспекције наводе да у овом делу фабрика тако није прекршила закон, иако запослени морају да трагају за кључевима у случају нужде.

Такође кажу да радници „Олимпиаса“ нису имали приговоре током инспекцијске контроле, а запослени тврде да именом и презименом не излазе са жалбама из страха.

– Питају нас, запослене, из инспекције да ли има проблема. Ко сме да каже испред њих да проблем постоји? Нико, све ћутимо ко заливене. Инспекција утврди да нема пропуста и оде. Као и у свим осталим фабрикама – наводи једна од запослених.

У извештају који су новинарима доставили из инспекције наводи се да је било још неколико контрола, када су уочене повреде Закона и уговора о раду у области прековременог рада, као и неправилности у примени прописа о безбедности на раду, када је компанији наложено да “издају запосленима средства и опрему за заштиту дисајних органа као и да за заштитне маске обезбеде исправу о усаглашености са прописаним техничким условима”.

Такође, наложено је да одлука о прековременом раду буде писмена, а да ли се поштује, инспекција ће контролисати убудуће. Из инспекције наводе и да су све ове „неправилности“ исправљене.

Компаније које раде за “Бенетон” – без контакта

Неколико фирми које су регистроване на адреси Пантелејска 58, које су на парцели некадашњег „Нитекса“, немају истакнут ни контакт телефон, ни имејл адресу, па новинари нису могли да контактирају руководства. На сајту АПР-а истакнут је само број фирме „Олимпиас Срб“, међутим, он није био у функцији када су новинари позивали.

„Олимпиас Книттинг Србија“ и „Тусцан фамилy“, чији су власници такође Италијани или италијанске фирме, немају истакнут никакав контакт осим физичке адресе. Због тога су новинари послали питања руководству фабрике поштом, те засада чекамо одговоре.

Подсетимо, некадашњу нишку фабрику текстила „Нитекс“ првобитно је купио италијански „Бенетон“, да би прошле године посао преузела „Олимпиас гроуп“.
(Еспресо.рс / Јужне вести)

Можда ти се свиди

Оставите коментар

1 × 4 =