Почетна » ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ Пашалић: Половина младих живи у породичном стану, немају своје приходе, а трећина никада није путовала ван земље

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ Пашалић: Половина младих живи у породичном стану, немају своје приходе, а трећина никада није путовала ван земље

од admin
0 коментар

Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да не охрабрује брига коју држава и друштво показују према младим генерацијама имајући у виду да је Србија у врху европских земаља по старости нације, и да сваке године умре више становника него што се роди.

Пашалић је поводом 12. августа – Међународног дана младих, указао да је тек нешто више од 1,2 милиона становника Србије чине млади узраста од 15 до 30 година, као и да је због исељавања младих тај број сваке године мањи за 20.000.

– Више од половине младих живи у породичном стану и исто толико њих нема своје приходе, док трећина никада није путовала ван Србије – наводи Пашалић.

Он наглашава да су у посебно тешком положају особе са инвалидитетом којима мере подршке нису доступне у довољној мери, док могућност да се запосле готово да не постоји.

Zoran Pašalić

Заштитник грађана напомиње да су млади са сметњама у развоју и психичким обољењима често дискриминисани, а због страха да ће бити одбачени и стигматизовани већина се, како истиче, устручава да затражи помоћ надлежних институција.

Додаје да се млади ретко обраћају и институцији Заштитника грађана и да су најчешћи проблеми са којима се суочавају висока стопа незапослености и сиромаштво.

Када је реч о проблемима младих истичу се, каже Пашалић, и недовољно развијене услуге превенције болести зависности и ризичног понашања, услуге помоћи и подршке у посебно осетљивим ситуацијама, као и превенција и заштита менталног и репродуктивног здравља.

Заштитник грађана позвао је надлежне органе, министарства и установе да се са посебном пажњом посвете проблемима младих и да их бољим условима образовања и запошлхавања, подстакну да у Србији граде своју будућност, као и будућност својих породица и читавог друштва.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

six + 6 =