Почетна » ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ Сваки пети грађанин Србије НЕМА ДИПЛОМУ средње школе

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ Сваки пети грађанин Србије НЕМА ДИПЛОМУ средње школе

од admin
0 коментар

Према последњем попису становништва у Србији 14 одсто становништва старијег од 15 година нема завршену основнуу школу, док око 20 одсто нема диплому средње школе.

То значи да никакву квалификацију за рад нема трећина одраслог становништва.

– Слична ситуација је и у земљама ЕУ. Нешто више од 20 одсто одраслог становништва, односно 64 милиона грађана ЕУ, нема диплому средње школе – рекао је данас представник Европске комисије Вилхелм Вуковић на првој ЕПАЛЕ конференцији у Србији „Развој вештина наставника и тренера у области образовања одраслих кроз сарадњу“.

Он је истакао да је образовање веома важно за запошљавање, а у прилог томе сведочи податак да је више од половине становника ЕУ, који немају завршену средњу школу, незапослено.

– Сви индикатори кажу да је за запошљавање најважније да се заврши минимум средња школа – рекао је Вуковић за Тањуг.

Он је појаснио да све земље ЕУ имају зацртане циљеве колико одраслих људи треба да буде укључено у образовање, а циљ већине земаља је да око 15 одсто одраслог становништва буде укључено у образовање.

Најбитније усавршавање

Највиши степен образовања одраслог становништва имају скандинавске земље, док је најнижи степен образовања у земљама јужне Европе. Када је реч о региону, Словенија је највише напредовала што се тиче образовања одраслог становништва.

Заменик директора фондације Темпус Софија Дукић прецизирала је да образовање одраслих није само описмењавање, већ је много шира парадигма и они који су завршили средњу школу или факултет имају потребу да се усавршавају.

– Концепт целоживотног учења све више добија на значају. Образовање одраслих више не сме да се посматра само као функционално описмењавање одраслих већ треба да се ради о много широј парадигми која обухвата учење у свим добима живота -појаснила је Дукић.

ЕПАЛЕ је европска платформа намењена професионалцима у области образовања одраслих у Европи. Основана је 2014. године, а оснивач је Европска комисија у оквиру програма Еразмус плус који подржава сарадњу у области образовања, обуке младих и спорта.

Помоћник министра просвете Александара Пајић нагласио је да су ресорно министарство и Влада Србије много тога учинили прошле године како би се Србија прикључила и постала чланица ЕПАЛЕ мрежа.

– То је императив министарства и једна од ствари која нам је потребна да затворимо поглавље 26, где су образовање и култура. Морамо да урадимо много тога што се тиче образовања одраслих и ми то заиста као министарство и чинимо – рекао је Пајић.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар