Почетна » Загађење у црвеном: Београд јутрос као Пекинг

Загађење у црвеном: Београд јутрос као Пекинг

од admin
0 коментар

 У Београду на Врачару је, према подацима апликакције Аир Висуал, ваздух био нездрав за осетљиве групе становништва, у сличним размерама као и ваздух у Пекингу.

Истовремено, подаци са Агенције за заштиту животне средине показују да је конкретно на мерној јединици Београд Врачар ваздух прихватљив.

Аир Висуал показује појачано загађење у још неким градовима Србије, као што је на пример Косјерић, док истовремено Агенција тврди да је конкретно у Косјерићу квалитет ваздуха добар. Слична ситуација се понавља када је у питању и квалитет ваздуха у Новом Пазару.

Висок ниво загађења ваздуха забележен је претходних дана широм Србије. Једно од разлога који се најчешће наводи је и почетак грејне сезоне, али наравно, не би требало занемарити и индустријска загађења.

Углавном, на лош квалитет ваздуха првенствено утиче прекомерено загађење ПМ10 и ПМ2.5 честицама.

ПМ честице јако негативно утичу на људско здравље, пре свега на плућа. ПМ10 стижу до плућа, док ПМ2.5 улазе и директно у крвоток, због чега су још опасније.

Када је у питању неслагање података између апликације Аир Висуал, која је веома популарна међу грађанима, који желе да се информишу о квалитету ваздуха и званичних података Агенције за заштиту животне средине, тај проблем се јављао и раније. Апликација делом користи податке званичних институција као што је Агенција, али то нису њени једини извори.

Мирјана Перишић из Института за физику објаснила је својевремено да је апликација информативног карактера и задовољава неке основне информације које грађани треба да имају.

“У научном смислу није релевантна, у смислу да ви од тога правите медицинску студију, али релевантна је за општу информисаност грађана.

Они користе вештачку интелигенцију, могу да на основу прогнозе метеорологије за наредне дане изврше прогнозу какво ће загађење бити. То објединити, технички гледано, је једно савршенство са нашег аспекта”, навела је она за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Јелена Булајић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

18 − sixteen =