Почетна » ЗАГЛАВЉЕНИ У ПРЕШЕВУ Македонија пропушта мигранте, Хрватска их враћа – све у Србију

ЗАГЛАВЉЕНИ У ПРЕШЕВУ Македонија пропушта мигранте, Хрватска их враћа – све у Србију

од admin
0 коментар

Од усаглашавања нових правила на састанку шефова полиција земаља балканске мигрантске руте, 18. фебруара, у Прихватни центар за избеглице у Прешеву стиже готово пођеднак број избеглица које се враћају са хрватске границе као и оних који тек долазе из Македоније.

Сви они су враћени у неки од прихватних центара код Шида одакле је највећи број враћен у Прихватни центар у Прешеву, док су 52 избеглице изразиле жељу да затраже азил у Србији. У исто време, од 23. до 28. фебруара у Србију је укупно ушло 1.171 избеглица док је 2.354 избеглица отишло за Хрватску.

У последњој недељи фебруара два дана је граница била потпуно затворена за избеглице, 24. фебруара када је само један авганистански држављанин ушао у Србију из Бугарске, као и 26.фебруара када ни једна избеглица није ушла нити изашла из Србије.

У Прешеву се налази око 500 људи који су враћени из Хрватске, док се у македонском месту Табановци налазе на стотине избеглица, изјавио је данас директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

– У Табановцима је на стотине избеглица, а у Прешеву је 500 који су враћени из Хрватске. Сваки пут кад воз крене из Србије за Хрватску, они бивају одбијени и враћени у Србију – рекао је Ђуровић за Радио-телевизију Србије (РТС).

Он је објаснио да хиљаде људи и даље стижу на грчка острва, да избеглице из Турске и даље долазе.

– Ја се бојим да ми можемо да очекујемо један тежи период и погоршање у нашој земљи – казао је Ђуровић.

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила казао је и да ће уколико дође до промене руте избеглица, Србија поново бити успутна станица.

– Балкан постаје тампон зона где ће много људи да се врти. Било би могуће прихватити све те људе ако би све земље прихватиле – рекао је он.

Ђуровић је додао и да Србија и даље мора да се држи основних људских вредности и никако не сме да користи силу.

Македонска граница је затворена, а власти су од јуче дозволиле да из Грчке у Македонију пређе 300 миграната, већином Ирачана и Сиријаца.

Гомилање избеглица на грчко-македонској граници почело је прошле седмице када је Македонија увела строжу контролу докумената ирачких и сиријских држављана, као што су то урадиле и друге земље са „балканске руте“.

Бета/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

sixteen + 15 =