Почетна » Заказан велики протест српских наставника: Просветари иду пред Скупштину и Владу Србије

Заказан велики протест српских наставника: Просветари иду пред Скупштину и Владу Србије

од Други Пишу
0 коментар

Синдикати просветара најавили су за уторак протест испред Народне скупштине и затим протестну шетњу до Владе, након низа преговора и дописа надлежнима у вези проблема у систему образовања и плата запослених на које није било реакције.

Четири синдиката – Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, ГСПРС Независност и Синдикат радника у просвети Србије позвало је на заједнички протест, наводећи да социјални дијалог не постоји већ дуги низ година.

„Надлежни одбијају или потпуно игноришу наше захтеве за изједначавањем просечне плате запослених у образовању са просечном платом запослених у Републици Србији и решавање проблема обимне администрације у школама. Наставници и сви запослени у јавном образовном систему све мање обављају васпитну функицју, а више административну и формалну. Врши се дискриминација у просветном систему над делом запослених који чине неодвојиву компоненту квалитетног образовања у Србији“, наводе синдикати у заједничком саопштењу.

Протест ће се одржати у уторак 26. септембра 2023. године у 12 сати окупљањем испред Скупштине Републике Србије и протестном шетњом до Владе Републике Србије, где ће се предати захтеви и затражити пријем представника синдиката.

„Позивамо наше колеге, пре свега родитеље, целокупну академску заједницу и све заинтересоване грађане да узму учешће у борби за квалитетно образовање и перспективу наше деце у Србији“, наводе синдикати у позиву.

Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Анђела Вучићевић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар