Почетна » Занимања која су сада супер плаћена, али су им дани одбројани: Угрожени су чак и програмери

Занимања која су сада супер плаћена, али су им дани одбројани: Угрожени су чак и програмери

од Други Пишу
0 коментар

Сада су супер плаћени и посао налазе моментално, али неће тако бити довека. Вештачка интелигенција полако осваја и прави пометњу на тржишту рада, а како тврде стручњаци, угрожени су послови из области програмирања, креативне индустрије, па чак и послови из света моде. На дугачком списку послова који ће изгубити битку са будућношћу и развојем нових технологија нашли су се и банкарски службеници, поштански службеници, касири, службеници задужени за унос података, административни и извршни секретари, службеници који се баве евиденцијом робе у магацинима, рачуновође, књиговође и радници задужени за платне спискове, службеници који се баве статистиком осигурања и финансија…

Петар Васић, стручњак за маркетинг на друштвеним мрежама каже за наш портал да су угрожени практично сви послови који користе интелигенцију – од новинара до креативаца у маркетиншкој индустрији, преко монтажера, па све до фото модела и манекенки.

„Којим ће се редоследом до дешавати, зависи од људи који праве апликације. Угрожени су и фотографи, јер постоји апликација која прави реалистичне слике“, каже Васић.

Он истиче да смо до сада успевали да уновчимо то колико смо интелигентни, али да сада тај посао преузима АИ.

„Вештачка интелигенција биће боља, јер ће имати више искуства и моћи да реши небројано случајева. Мислим да ће у наредних пет година већина послова бити замењена, у наредна две године биће замањена цела кративна индустрија“, предвиђа Васић.

Ко је угрожен из ИТ сектора?

Саговорник нашег портала појашњава да су удару и програмерски послови, поготово они на „средњим“ позицијама. Отпуштања у ИТ сектору се већ дешавају, овај посао је добро плаћен, заради се и по неколико хиљада евро месечно, али му је будућност неизвесна.

Да се утицај вештачке интелигенције неће завршити само на овим пословима, показује и чињеница да су потенцијално угрожнени послови који се повезани са уметношћу.

„Чак мислим да постоји могућност да и уметност буде угрожена. Већ сада имамо дигитлане фото конкурсе на којима је победила вешатчка интелигенција. Ипак, не знам да ли ће на пример неки робот моћи да нас тако добро насмеје као човек“, каже Петар Васић.

Појашањава и да је вештачка интелигенција готово бесплатна, она не ради за плату, увек је доступна и не може бити уморна, такође, прави мање грешака од људи.

Детаљан списак угрожених занимања

Извештај о будућности рада коју је сачинио Светски економски форум показао је да су најпогођенији службеници у банкама и на сличним позицијама – наиме у извештају стоји да овом типу послова брзо долази крај.

Поштари, касири и службеници који се баве уносом података ће највише испаштати.

Банкарски службеници,

Поштански службеници,

Касири,

Службеници задужени за унос података,

Административни и извршни секретари,

Службеници који се баве евиденцијом робе у магацинима,

Рачуновође, књиговође и радници задужени за платне спискове,

Законодавци и званичници,

Службеници који се баве статистиком осигурања и финансија и

Продајни радници „од врата до врата“ и слични послови.

Шта је уопште вештачка интелигенција?

Вештачка интелигенција је способност рачунара или компјутерски контролисаног робота да обавља задатке који се обично повезују са интелигентним бићима.

Односи се на симулацију људске интелигенције путем машина које су програмиране тако да мисле као људи и опонашају њихова дела.

Термин се такође може применити на било коју машину која показује особине повезане са људским умом, као што су учење и решавање проблема.

Кључна одлика вештачке интелигенције је њена способност да рационализује и предузима акције које имају најбоље шансе за постизање одређеног циља.

Foto: Shutterstock

Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар