Почетна » ЗАРАЖЕНИ МИГРАНТИ ПОБЕГЛИ ИЗ КАРАНТИНА: Да ли туберкулоза прети Србији?

ЗАРАЖЕНИ МИГРАНТИ ПОБЕГЛИ ИЗ КАРАНТИНА: Да ли туберкулоза прети Србији?

од admin
0 коментар

Из Специјалне болнице за плућне, очне болести и туберколозу “Озрен“ тврде да су имали само једног мигранта који је оболео од туберколозе, а да је на своју руку прекинуо лечење.

Неколико миграната оболелих од туберколозе, како пишу ”Наше новине”, које су наше здравствене власти сместиле у Специјалну болницу ”Озрен”, недалеко од Сокобање, побегло је из те здравствене установе.

Према извору ”Наших новина”, побегла су четворица миграната, иако је њихово здравствено стање дужи временски период захтевало константну медицинску негу у тој установи која је, између осталог, специјализована и за лечење туберколозе. Такође, они су потенцијални преносиоци болести на друге људе.

– Наши здравствени радници учинили су све да им се пружи сва неопходна медицинска помоћ, како због њих тако и због осталих миграната, да се туберколоза не би ширила. Сместили су их на ”Озрен”, где су лекари све предузели зарад њиховог лечења. Међутим, иако је њихово здравље озбиљно нарушено, они су напустили лечење на своју руку, што, истина, нико нема право да им забрани, али постоји ризик ширења оболелих – наводи извор ”Наших новина” из здравствених кругова.

Фото: Тањуг/Димитрије Николић

Из Специјалне болнице за плућне, очне болести и туберколозу ”Озрен”, тврде да су имали само једног мигранта који је оболео од туберколозе, а који је на своју руку прекинуо лечење.

– Ради се о Пакистанцу који је код нас довезен из Института за плућне болести и туберколозу у Београду. Имао је сензитивну туберколозу. После месец-два одлучио је да напусти болницу. Ми немамо право никога на силу да задржавамо, а пацијенти имају право на лични захтев да напусте установу и самим тим прекину лечење, о чему ми одмах обавештавамо надлежне – рекли су из ”Озрена”.

Како наводе стручњаци, овакве ствари не би изискивале никакву панику да тубеколоза није инфективна болест која се лако преноси и најбрже шири у колективима, а мигранти су обично у таквом окружењу.

Татјана Радосављевић, примаријус доктор медицинских наука, пнеумофизилог подсећа да се ова заразна болест преноси капљичиним путем, ако неко кашље, кија, говори, пљује, па чак и када пева.

Фото: Тањуг/Тања Валич

– Појединачни акт кијања може да избаци и до 40.000 тих капи. Сензитивна туберколоза лечи се шест месеци, на срећу, она није највећи проблем, већ је то мултирезистентна која не реагује на бар два лека, и суперрезистентна која је близу неизлечиве – објашњава Радосављевићева.

Колико је опасно то што су мигранти прекинули лечење, Татјана је одговорила:

– Они долазе из места у којима не знамо да ли су уопште вакцинисани, а сваки прекид лечења може довести до мултирезистентне туберколозе. Такође, то је врло опасно јер је у затвореном смештају оболевање веће. Примера ради, стопа оболевања од ТБЦ у затворима већа је него у општој популацији.

Како пишу ”Наше новине”, међу мигрантима који бораве у Србији регистрована је и маларија. Њоме се нису заразили код нас, већ су је донели из својих крајева, а на срећу нико ко је хоспитализован, није у животној опасности.

 

(Телеграф.рс / Извор: Наше новине)

Можда ти се свиди

Оставите коментар

15 − 9 =