Почетна » ЗАШТИТИЛИ „ШЕФОВЕ“ Отказ за 9.000 радника и НИЈЕДНОГ шефа

ЗАШТИТИЛИ „ШЕФОВЕ“ Отказ за 9.000 радника и НИЈЕДНОГ шефа

од admin
0 коментар

До краја године ниједан шеф запослен у државној управи неће остати без посла јер њихово отпуштање није планирано у првој фази рационализације, сазнаје „Блиц“.

Ни друга фаза рационализације државне управе неће погодити функционере, већ само обичне раднике, јер, како кажу у Министарству државне управе, функционери ће доћи на тапет тек после анализе свих нивоа власти.

То практично значи да се на списку 9.100 прекобројних који ће остати без посла до краја 2015 неће наћи нико од близу 40.000 изабраних функционера и људи који обављају ниже одговорне функције у јавном сектору. А они се само множе…
– Број функционера од почетка године увећао се за 1.300 и са том титулом сада их има 27.811. Од 2011. њихов број се стално увећава – кажу за „Блиц“ у Агенцији за борбу против корупције.

На овај број треба додати и око 13.000 запослених који обављају ниже руководеће функције у јавном сектору, који ће такође остати заштићени.

– Ми ћемо добити одговор на питања који су можда организациони облици непотребни, да ли у одређеним сегментима имамо вишак или мањак запослених у државној управи и, наравно, кроз ту следећу фазу покушаћемо да направимо такву врсту оптимизације – каже за „Блиц“ Жељко Ожеговић, државни секретар у Министарству државне управе.

Остаје нејасно како је Министарство пред отпуштања успело да дефинише појам „обичног радника”, док је појам функционера и даље мистерија.

Златко Милић из „Транспарентности Србија“ каже да је све то морало да буде дефинисано пре него што се у јавност изашло са бројем прекобројних.

– Србија има превелик број људи на функцијама. То је огроман терет којег морамо да се решимо. Најгоре је што није реч о професионалцима, већ о партијским функционерима – каже Милић.

Шеф се сам бори против пожара

У јавној управи постоје и људи који су сами себи шефови. Најчешће се то односи на руководиоце противпожарне заштите, који у локалним јавним предузећима немају ниједног потчињеног. Ту су у неким мањим срединама и руководиоци служби социјалне заштите у локалној администрацији, који такође немају своје раднике.

Слађана Вукашиновић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

18 − 10 =