Почетна » Зашто држава Србија одједном зове људе у ратну резерву и с ким ћемо то да ратујемо?

Зашто држава Србија одједном зове људе у ратну резерву и с ким ћемо то да ратујемо?

од admin
0 коментар

Последњих дана редакцији Еспреса јавило се много узнемирених читалаца који су, иако су одбили служење војног рока, добили позив да се јаве у Војску. Зашто их се Србија баш сад сетила?

Има ли Србија паметнији одговор од звецкања оружјем на претње у региону?

Хрватска разматра враћање војног рока, српски Савет за националну безбедност практично нон-стоп заседа последњих дана, политика с примањем миграната мења се на дневном нивоу, државна граница ка Македонији је час затворена, час није…

Да се нешто озбиљно дешава могли су да се увере бројни читаоци Еспреса који су последњих дана добили позив да се јаве у војни одсек.

За оне који никад нису служили армију, а напунили су 30 година, разлог лежи у „увођењу у војну евиденцију“.

Откуд сад одједном то и зашто нам нико годинама није говорио да ће нас опет звати у војску, иако је избор многих био да не служе војни рок? И шта на све то каже бивши министар војни Драган Шутановац, у чије време је и донет Закон о војној, материјалној и радној обавези, по коме држава последњих дана поступа?

Фото: Јелена Вучетић

– Нисам сигуран да је та одредба била у време кад је закон донет, морао бих да проверим, а то не могу тренутно да учиним јер сам ван земље. А што зову људе због увођења у евиденцију, то није ништа необично, то се у свим земљама ради – каже Шутановац за Еспресо.

Осим оних који нису служили војску, последњих дана позиве да се јаве у резервни војни састав добили су и многи који су армију служили на време, па чак учествовали и у два рата – оном 1991/92. с Хрватском и Босном, као припадници Војске СФРЈ, односно у ратним дејствима на Косову 1999. године.

Фото: Петар Лазовић

– Шокирао сам се кад сам јуче отворио поштанско сандуче. Тамо је била плава коверта и позив да се 1. марта јавим због увођења у евиденцију војних резервиста. Откуд сад то? Зашто ме поново зову? Мислио сам да сам своје одслужио, а позив који сам добио ме врло узнемирава – каже читалац Еспреса који је инсистирао на анонимности.

У Министарству одбране објашњавају да се људи поново позивају у ратну резерву због тога што је то редовна процедура која је предвиђена законом.

– Позив за служење резервног састава не треба да плаши никог, то је законска обавеза и спроводи се редовно. Већа опасност постоји од непознавања Закона, самим тим и дужности, права и обавезе држављана Републике Србије, јер су истим Законом предвиђене и санкције за особе које се не уведу у војну евиденцију или се не одазову позиву за служење у резервном саставу – кажу у овом министарству.

Они додају да обавезе особа у резервном саставу настају од дана отпуштања са служења војног рока или цивилне службе до краја календарске године у којој војни обвезник навршава 60 година живота.

Војни аналитичар Зоран Драгишић каже да око позива који су упућени војним резервистима не треба правити драму и дизати панику, јер ресорно министарство није прекршило законска овлашћења.

– То што је укинута војна обавеза не значи да војска не постоји и да нема војних осигураника. Министарство их по потреби шаље и резервистима који нису били у војсци, то не треба ни да чуди ни да забрињава. Не знам о чему се ради у овом последњем таласу позива, али верујем да за тако нешто постоји оправдање. Резервисти престају да имају ту обавезу тек са 60 година живота – објашњава Драгишић.

Он наводи да би праве разлоге за ову акцију око резервиста требало да пружи министарство, како се не би узбуњивала јавност.

Све у свему, можда држава зна шта ради, али ће се све, као по обичају, обити о леђа простог народа. Као и увек.

Политичари мудрују и звезцкају оружјем, а обичан народ завршава у рововима.

Докле више?

 

(Espreso.rs)

Можда ти се свиди

Оставите коментар

10 − 1 =