Почетна Друштво ЗАШТО ПЕТАК 13. УЛИВА СТРАХ? Невероватна историја и луди обичаји иза сујеверја

ЗАШТО ПЕТАК 13. УЛИВА СТРАХ? Невероватна историја и луди обичаји иза сујеверја

од admin
0 коментар

Не зна се како је тачно како је настало ово широко распрострањено сујеверје али сматра се да вуче порекло још из Библије

Петак 13. многи у свету сматрају баксузним даном у години. Ако се брините шта ће бити овог пута, онда нисте једини, пише британски Телеграф. Психолози су чак осмислили дијагнозу за такав осећај – параскаведекатриафобија или страх од петка 13.

Једна опција је да останете у свом кревету и избегнете потецијални баксуз који вас може задесити на петак 13. или да ипак игноришете ово сујеверје.

Ово широко распрострањено сујеверје могло би да потиче још из Средњег века и да има чак и библијско упориште. Поједини историчари тврде да је то био дан када је Ева навела Адама да загризе јабуку, када је почео потоп и градња Вавилонске куле. У Новом завету било је 13 људи који говоре о Исусовим последњим мукама на Велики четвртак, дан пре распећа Христа на Велики петак.

Различите су приче о почетку сујеверја на овај дан. Неки сматрају да је све потекло од када је Филип IV од Француске у петак 13. октобра 1307. ухапсио стотине темплара. У причи „Да Винчијев код“, Ден Браун помиње егзекуцију темплара Жака де Молаја на петак 13. Он је наводно проклео папу и краља Француске. Могуће је и да је роман Томаса Лосона из 1907. „Петак, тринаести“ одиграо значајну улогу у ширењу сујеверја. У роману, бескрупулозни берзански брокер користи сујеверје како би креирао панику на Вол Стриту на петак 13.

Други медији наводе да се претпоставља да се паника око наведеног дана створила 1927. године кад се догодио други највећи крах на берзама. Пословни неуспеси и банкроти подстакли су очајне брокере на бацање кроз прозоре зграде у Вал Стриту. Будући да их је било много, верује се како остали људи који су ходали поред зграде нису били сигурни. Дан је запамћен као „црни петак“ и након тога је изнова Американцима уливао страх у кости, а скептичност се проширила и на остатак света, првенствено у Европу где је петак 13. убрзо постао синоним за несрећу

Страх од броја 13. везује се и уз норвешки мит о 12 богова који су приредили вечеру на коју је дошао и непозван тринаести гост. Он је навео слепог бога таме Ходера да устрели бога весеља Балдера. Након што је овај умро, цела је земља била завијена у црно.
Природни склад оличен у броју 12

Број 13 се доживљавао као несрећан и пре Христа. Наиме историсјки број 12 је сматран као потпун, односно означавао је савршенство док је 13 који реметио природни склад – постоји 12 месеци у години, 12 олимпијских богова, 12 сати на часовнику, 12 апостола, 12 потомака Мухамеда, 12 зодијачких знакова…

У многим западним земљама у високим зградама не постоји 13. спрат. Нека истраживања показују да тај спрат нема чак 80 одсто небодера. Куће такође често немају број 13, као и многи хотели, попут Карлтона у Лондону немају 13. спрат. Сматра се несрећним и уколико 13 људи вечера заједно, а ово веровање је утврдио председник САД Теодор Рузвелт. Он је одбијао да путује на петак 13.

БРИТАНЦИ И СУЈЕВЕРЈЕ

У Сомерсету се каже да ко год помери кревет петком окреће бродове на мору, а у Кумбрији бебе које се роде петком стављају на Библију. У неким крајевима, свако ко позове први пут доктора у петак, на неки начин предсказује смрт. Шишање или сечење ноктију петком такође се сматра несрећним, а поједини парови одбијају да се венчавају петком. У последњих неколико година трошкови путовања авионом су опали током сабласних дана, који су једном или два пута годишње.

ПРОДАЈА НЕКРЕТНИНА

Број продатих некретнина је у паду током петка 13. Истраживање FindaProperty.com је показало да је између 2005. и 2012. било за 43 одсто мање трансакција на петак 13. у односу на било који други петак. Најгори дан за продају некретнина, према овом истраживању био је петак 13. мај 2011. када је продаја некретнина опала за чак 51 одсто. Агенти за некретнине тврде да куће са бројем 13 нису тако честе. Према сајту за некретнине Zoopla, свега 28 одсто улица има кућу са бројем 13.

ВЕНЧАЊА

За оне који се не брину да би током венчања могли да се сруше лустери са плафона постоје и специјалне понуде на овај дан. Тако на пример, House for an Art Lover нуди паровима 13 одсто попуста за оне који одлуче да се ту венчају на петак 13.

ДА ЛИ ЈЕ ПЕТАК 13 ТАКО ЛОШ?

После сваког петка 13. долази субота 14, а то значи да је викенд стигао. На петак 13. 1930. у Великој Британији је основана прва нудистичка колонија у Норт Девон клубу у Метерелу. Натпис Холивуд на брду изнад Лос Анђелеса откривен је такође на тај дан 1923. године.

Данас Онлине/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар