Почетна » Зашто старешине траже од војника да им доставе личне мејл адресе и лозинке уз спорно образложење?

Зашто старешине траже од војника да им доставе личне мејл адресе и лозинке уз спорно образложење?

од Други Пишу
0 коментар

У последњих неколико недеља широм Војске Србије професионални припадници оружаних снага од надређених добијају необичне наредбе.

Војници морају својим старешинама да доставе личне мејл адресе, корисничка имена, а у неким случајевима и приступне лознике. Више десетина професионалних војника се овим поводом обратило Војном синдикату Србије тражећи одговор да ли по наређењима морају да поступе.

Новица Антић, председник ВСС-а је децидан – у питању је незаконита обрада података о личности.

– Закон о заштити података о личности наводи услове под којима органи могу од грађана да траже личне податке. Један од основних принципа који морају да буду задовољени је да грађани податке дају својевољно. Другим речима, не може нико да нареди да се доставе подаци о личности, истиче Антић.

Како је саопштио Војни синдикат, подаци су од војника тражени под образложењем да су они наводно потребни за извођење „онлине“ обуке и наставе, у ванрадно време. За Антића, ово образложење је веома спорно.

– Најпре, нико од људи којима су тражени подаци нису чули ништа о онлајн настави. Да би се таква настава спроводила непоходно је одговарајуће наређење за њено спровођење. Да не спомињем да би то морало да буде плаћено као додатни рад. Притом, сваки професионални припадник заједно са војном легитимацијом добија и службену мејл адресу, па није логично тражити приватне мејл адресе, наводи Антић додајући да он сматра да се иза наредбе крије жеља надређених да контролишу активности припадника војске на интернету и друштвеним мрежама.

Војни синдикат је у свом саопштењу обавестио запослене у војсци да су овакви захтеви претпостављених војних старешина, неосновани и незаконити и да не морају да достављају податке надређенима. Запослени исто тако, додају у синдикату, уколико су већ дали податке могу у сваком тренутку да повуку одобрење да се користе подаци.

Новица Антић наводи да су они издавањем саопштења скренули пажњу надређенима да је незаконито наређивати достављање личних података. Уколико се са том праксом и настави, додаје Антић, обратиће се Поверенику за информације од јавног значаја.

Повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић истиче да је кључно питање, да ли постоји прави основ за наведену обраду података.

– За конкретан случај не могу да говорим напамет, али за сваку обраду је неопходно постојање правног основа. Уколико у законима који уређују односе у Војсци Србије постоји правни основ за такву обраду, онда изричита сагласаност оних чији се подаци обрађују није неопходна, наводи Мариновић.

Он истиче да припадници војске који сматрају да се њихови подаци обрађују незаконито имају право да од органа који обрађује те податке тражи информације које податке обрађује и у које сврхе.

– Уколико орган у прописаном року не одговори, или не одговори на задовољавајући начин, то лице може да поднесе притужбу Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, каже Мариновић.

Приступна лозника мејл налогу отвара низ могућности за нарушавање нечије приватности. Како објашњава Андреј Петровски из СХАРЕ фондације, посебно су проблематични гуглови мејл налози због тога што отварају могућност приступа широком кругу информација.

-Историја претраге на Гуглу, прегледани садржаји на Јутјубу, мапу кретања и места која сте посетили, документа сачувана на Гугл дравју, у све то може да оствари увид неко ко има приступ вашем налогу. Што се тиче налога на друштвеним мрежама, то не мора да буде случај, али је проблем што доста људи користи исте лозинке за више различитих налога, наводи Петровски.

Он додаје да постоје начини да се људи заштите од овако интрузивне наредбе, али да је проблем комплекснији него у случајевима класичних напада на приватност налога.

-Бојим се да промена шифре у овом случају не би била ефектна, јер надређени могу да траже нову ширфу. Исти је случај и са двоструком верификацијом. Можда би најбоље решење било да људи који не желе да достве ове информације, а приморани су то да учине, напросто направе нови мејл налог и доставе надређенима адресу за тај налог, каже Петровски.

Разлози због којих војне старешине траже мејл адресе својих подређених и приступне лозинке, као и правни основ за ове наредбе остали су нејасни имајући у виду да Министарство одбране није одговорило на питања Данаса која смо им послали за потребе овог текста.

Овај случај није усамљен пример да се у Војсци Србије нападају лични подаци њених припадника. Пре четири године, тадашњи министар одбране Александар Вулин донео је наредбу којом се од војника тражи да дају сагласност да им старешине привремено одузму и прегледају приватне мобилне телефоне уколико их унесу у просторије министарства или војске у којима се чувају и обрађују поверљиви подаци или у којима је то изричито забрањено. Од ове праксе се одустало након што је Повереник за заштиту података о личности покренуо поступак контроле.

В. Јеремић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

1 × three =