Почетна » Зашто сте ми преглед заказали у 9х, а у ординацију сам ушла тек у подне?

Зашто сте ми преглед заказали у 9х, а у ординацију сам ушла тек у подне?

од Други Пишу
0 коментар

Три сата живота треба да ми врати и плати српско здравство и његов систем заказивања прегледа. Имало би још свашта да се дода на тај дуг за ове моје 43 године, али нећу да се бахатим, опростићу им. Ево, нећу се више љутити и проклињати државно здравство сваки пут када морам да се сударим са њим, само нек ми неко објасни зашто ми је преглед заказан у 9х, а ја сам у ординацију ушла у подне?

У новембру сам две недеље лежала на одељењу за ендокринологију Клиничког центра Србије, на изласку из болнице у отпусној листи стајала је напомена – контролни преглед заказан за 19. јануар у 9х у Клиници за ендокринологију. Наивно сам се понадала да ће ми највећи проблем и трошење времена бити то што ћу морати да идем код изабраног лекара у Дом здравља по упут за преглед који ми је већ заказан. Преварила сам се.

Тог 19. јануара била сам већ у 8.30х пред шалтером. Било је ту људи, направио се ред дуж ходника на којем се круни зид и отпада малтер. Ипак, нисам слутила, да ћу у том амбијенту провести дуже од три сата.

После шалтера, на којем сам релативно брзо завршила све послове, дођох до ординације, а тамо ходник препун, нема довољно столица за све који чекају. „Прошли пут на контроли исто сам имала заказано у 9х, чекала сам до 12.30х“, „охрабрила“ ме је једна од сапатница из ходника. Чекај, чекај, тада сам схватила – па нисам једина која има заказан преглед у 9х. „И ја има у 9“, додаде још једна пацијенткиња.

Док смо чекале у реду, била је то прилика да се упознамо, разменимо искуства. Било је ту и жена које су у Београд дошле дошле из других градова, попут Вршца, Ни молбе упућене сестри да ће промашити аутобус због чекања нису помогле. Да, била је ту и колегиница која се хвалила тиме да ради за „Шареницу“, али то је нека друга прича.

Наше разговоре повремено су прекидале медицинске сестре које су се мувале и довикивале по ходницима. „Доле не ради компјутер, горе не ради штампач“. „Докторка је покушала да закаже преглед, али нема термина“ – само су неке од дијагноза нашег здравства које смо чули.

И тако је прошло три сата чекања пред ординацијом, олакшавајућа околност је што су резултати били добри па ми је контрола заказана тек за годину дана. Надам се да до тада неће бити потребе за блиским сусретима са лекарима и нашим здравственим системом који само може да вас разболи.

Бојана Миловановић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар