Почетна » Зашто у београдским школама ове године не могу да се купе уџбеници на рате?

Зашто у београдским школама ове године не могу да се купе уџбеници на рате?

од Други Пишу
0 коментар

Продаја уџбеника за наредну школску годину у претплати ове године је у београдским школама замрла, јер ни школе, ни издавачи још не знају шта ће бити са обећањем градоначеника Београда Александра Шапића да ће сви ученици престоничких основних и средњих школа добити бесплатне уџбенике.

– Продају уџбеника у претплати сваке године издавачи нуде већ крајем фебруара, а рате су се обично плаћале од марта до лета. Ове године нико од нас не нуди школама ову погодност јер сви чекамо да видимо шта ће бити са најавом о бесплатним уџбеницима. Неки диструбутери су већ принуђени да ставе кључ у браву јер за њих неће бити посла ако издавачи књиге буду испоручивали директно школама – кажу за Данас у једној издавачкој кући.

У две београдске осмолетке потврђују да издавачи ове године нису понудили продају уџбеника на рате јер сви чекају да виде да ли ће ђаци добити бесплатне уџбенике.

– Родитељи питају, али не знамо ништа да им кажемо. И ми чекамо. Много је непознаница, од тога ко ће бити задужен да прими уџбенике, да их преброји и расподели… Ако то буде обавеза школа имаћемо много проблема. Не знам само да ли неко мисли да ћемо се тиме бавити током летњег распуста. Шта ће бити ако се неко дете испише и пређе у другу школу у којој се ради по другим уџбеницима, а нама стигне комплет предвиђен за њега – набраја неке од могућих тешкоћа директор једне београдске осмолетке.

Он каже да до сада није било проблема приликом расподеле бесплатних уџбеника које су обезбеђивали Министарство просвете и Град (прошле године су их добили ђаци првог и другог разреда) јер се радило о малом броју комплета.

У Удружењу издавача уџбеника и даље немају сазнања на који начин ће Шапићево обећање бити реализовано, нити их је било ко из Града звао на састанак, након што су приликом последњег сусрета од градоначениковог шефа кабинета добили поруку да ако они неће да пристану на понуђене услове, има ко хоће.

А понуда Града је била да издавачи испоруче уџбенике свим школама до почетка нове школске године, али да им књиге буду плаћене од 1. јануара 2024, и то у осам рата.

За сада се само спекулише да ће градска власт преговарати о условима са сваким издавачем понаособ, а највећа брига, превасходно малих издавачких кућа, је да ли ће им новац лећи на рачун чим испоруче књиге школама.

Намера локалне самоуправе да ђацима који похађају школе на њеној територији обезбеди школске књиге није ни нова, ни спорна.

Пракса је, међутим, да се о томе обавести ресорно министарство, јер и оно спроводи набавку једног броја уџбеника за одређене категорије ученика основне школе из средстава републичког буџета.

Из Министарства просвете се до сада нису оглашавали поводом саопштења београдског Секретаријата за образовање и дечју заштиту који их је „прозвао“ да нису били заинтересовани за договор, због чега ће један број београдских основаца добити дупле комплете.

Секретаријат се није задржао само на овом саопштењу већ је након тога упутио имејл директорима београдских школа у коме потврђују да од своје намере не одустају.

У допису директорима су поручили да ће „Град Београд, као што је већ најављено, обезбедити уџбенике за све београдске основце и средњошколце за наредну школску 2023/24. годину, и то за све категорије ученика“.

Напоменули су да ће комплети обухватити уџбенике за све предмете, у зависности од школе коју ученици похађају.

„Услед велике конфузије која је настала код родитеља, а услед набавке уџбеника које набавља Министарство просвете само за посебне категорије ученика и то у основном пакету и дилеме да ли ће Град набавком обухватити и ове категорије, обавештавамо вас још једном да ће Град Београд вршити набавку и за те категорије, као и за све друге у пуном пакету. Молим вас да обавестите родитеље да ће Град Београд набавити комплете уџбеника независно од категорије којој деца припадају“, наводи се у допису Секретаријата.

foto FoNet/Zoran Mrđa

В. Андрић данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар