Почетна » ЗАВРШЕНА ИСТРАГА: Нико није одговоран за пад хеликоптера Војске Србије

ЗАВРШЕНА ИСТРАГА: Нико није одговоран за пад хеликоптера Војске Србије

од admin
0 коментар

Више јавно тужилаштво у Београду завршило је предистражни поступак о паду транспортног хеликоптера Војске Србије XТ-48 који се срушио 13. марта прошле године, нешто пре поноћи у рејону аеродрома „Никола Тесла“ у Сурчину и донело одлуку о томе да неће бити покренут кривични поступак.

– Након завршеног предистражног поступка, свеобухватног разматрања догадаја, чињеничног стања, изјава више десетина саслушаних сведока,обављених комплексних вештачења, налаза и мишљења Комисије за основно испитивање удеса и Комисије за испитивање ванредног догађаја тужилаштво је нашло да нема места покретању кривичног поступка у односу на лица која су учествовала у припремању и извршењу задатка, јер није утврђено да су са умишљајем или из нехата у конкретном случају предузете радње које би представљале елементе бица било ког кривичног дела, саопштило је данас Више тужилаштво.

У предистражном поступку је утврђено да је у ланцу командовања приликом планирања и припреме задатка, дошло до пропуста који немају кривиђно правну,већ евентуално дисциплинску тежину, а везано за ланац командовања, што се утврђује из исказа саслушаних сведока и садржине налаза и мишљења стручних лица, која су у форми вештачења спроведена током предистражног поступка, наводи се у детаљном саопштењу.

Тужилац је имао у виду и ценио и чињеницу да је према бригадном генералу Предрагу Бандићу и генерал мајору Живак Ранку покренут дисциплински поступак и та околност није утицала на став тужилаштва да буде донета другачија одлука.- Одлука тужилаштва базирана је и поткрепљена искључиво на прикупљеним доказима током предистражног поступка, објашњено је из Вишег тужилаштва.

Фото: Зорана Јевтић

У највећој хеликоптерској трагедији у Србији од 1996. године у петак увече погинули су беба стара пет дана из породице Адемовић, мајор Омер Мехић, капетан Милован Ðукарић, заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, анестезиолог Џевад Љајић, иначе рођак министра Расима Љајића, и техничар Мирослав Веселиновић из Новог Пазара.

(Јелена Спасић, Курир)

Можда ти се свиди

Оставите коментар