Почетна » Због болова у кичми отишла на преглед, магнетна резонанца заказана за крај 2024

Због болова у кичми отишла на преглед, магнетна резонанца заказана за крај 2024

од Други Пишу
0 коментар

Са извештајем лекара и упутом из дома здравља отишла сам у Универзитетски клинички центар Србије да закажем снимање кичме магнетном резонанцом почетком децембра, како би са добијеним налазом што пре имала праву дијагнозу и добила терапију. И као да је то потпуно уобичајена појава, на клиници су ми уписали термин – 5. децембар 2024. година, прича за Нова.рс прича Татјана Р. (39), из Београда, која је и даље у шоку, јер ће коначну дијагнозу морати да чека две године или да се „ухвати“ за новчаник и уради снимање у приватној здравственој установи, где неће чекати.

Када је добила упут за магнетну резонанцу, Татјана је знала да ће бити проблема и да ће осванути на чувеној листи чекања.

„Већ дуго имам болове у леђима, који су све јачи. Када сам отишла на преглед у дом здравља, мој лекар упутио ме је на рендген, јер је схватио да имам озбиљан проблем са кичмом. Према налазу и мишљењу које сам добила од лекара специјалисте радиологије, неопходан ми је снимак магнетом и преглед физијатра и ортопеда. Са упутом, на којем јасно пише да је магнет кичме индиковао радиолог у дому здравља, отишла сам у Центар за радиологију и магнетну резонанцу УКЦС“, прича Татјана.

Оно што је тамо сачекало, није је изненадило, али је разбеснело и разочарало.

„Знала сам да ме чека „одлазак на листу“, али сам веровала да ће то бити можда нешто после Нове године, рецимо крајем јануара или у фебруару, марту, до пролећа бих на аналгетицима некако и могла да издржим, потрудила бих се. Међутим, када сам видела уписан датум, додатно ми се слошило. Под редним бројем 2 – „место на листи чекања у Центру за магнетну резонанцу, КЦС“, датум и време: 05.12.2024″, каже Татјана.

Она истиче да ће током наредних дана размислити да ли да плати приватној клиници и заврши снимање за један дан или да наредне две године трпи болове чекајући на државну установу.

Чекање две године на магнетну резонанцу губи сваки смисао, а лечење и шанса за опоравак пацијента се драстично смањују, каже за Нова.рс прим. др Бранко Сбутега, ортопед и дугогодишњи лекар на Институту за ортопедију „Бањица“.

„Свако чекање и дуже од неколико недеља или месеци мења дијагнозу, а тако и потенцијалну терапију, а стање пацијента се погоршава. Заказивање магнета оболелом за две године губи сваки медицински смисао јер магнетна резонанца је метода која помаже у дијагнози проблема кичменог стуба и постоје јасне индикације када је потребно радити ову врсту снимања. Она се не ради из радозналости, већ да се установи садашње стање кичме. Ако данас поставите индикацију да је потребена магнетна резонанца, а добијете термин за две године, онда та индикација губи оправдање. Постоје стања која могу да се промене и за неколико дана, а не неколико месеци и година. Магнет служи за евалуацију тренутног стања, а не за процену сколиозе која траје од ко зна кад. Узрок деформитета кичменог стуба због којег се људима поставља индикација за магнет, може да буде различите природе, може бити бенигна или малигна лезија кичменог стуба, а то је потребно сазнати што пре. У тој процени време је битан фактор. Време протекло од појаве симптома до постављања дијагнозе је, како ја кажем „фонд“ изгубљеног времена. Што је тај „фонд“ дужи, шансе за успешно лечење и опоравак се смањују“, објашњава прим. др Сбутега.

Подсетимо, у јулу ове године на Нова.рс писали смо о Ирени Нигић, која болује од од дистрофије, миопатије и полинеуропатије, а након што је ослепела на десно око добила је хитан упут за магнетну резнанцу. У Клиничком центру, Ирена је прошла као и Татјана, термин јој је заказан за пуне две године. Она је међутим, не знајући шта друго да ради, послала писмо председнику Вучићу.

У разговору за наш портал Ирена је објаснила да је ово урадила из чистог очаја.
“Писмо сам послала на Вучићев кабинет. Писала сам онако како јесте. Очајна сам јер сам онемогућена да се лечим на време и адекватно. Кажу лекари не јављају се пацијенти на време. Ма јављамо се ми на време, него нам заказујете прегледе за две године”, рекла је тада Нигић, која је у инвалидској пензији, а мајка је четворогодишње девојчице.

Наиме, цене снимања магнетном резонанцом у приватним здравственим установама варирају од 16.000 до преко 60.000 динара у завсности од дела тела који се снима, али и од врсте обољења, па они којима је ово снимање хитно, неретко одвајају једну или чак две плате, како би добили дијагнозу на време.

Ана Марковић    Нова.рс/Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар