Почетна » Због чега сам се удала за свекра

Због чега сам се удала за свекра

од admin
0 коментар

М. М. (43) из околине Ниша развела се од мужа и у договору са њим удала се за свекра (72) како би наследила његову инострану пензију од 800 евра.

Оваквих случајева превара све је више у Србији, а грађани им прибегавају како би обезбедили сигурнију финансијску будућност. Закон је јасан: такав брак не би требало да аминује ниједан матичар у Србији ако то суд не дозволи. Ипак, у пракси је другачије.

М. М. се удала за бившег свекра, удовца, након развода од његовог сина који није успео да се снађе у иностранству па се вратио кући и обављао сезонске послове. Како су деца расла, а бивши супруг (којем је М. М. сада маћеха) остао без посла, морали су да смисле нешто да инострана пензија не би пропала.

– Молим вас, немојте о томе, довољно ме је срамота што се по селу препричавају приче иако смо ми то обавили у тајности – каже М. М. за „Блиц“.

Ипак, открила нам је неке детаље.

– Муж без посла, ја без посла. Живимо од свекрове пензије. Он је болестан, и кад умре једног дана, остаћемо и без тога. Сели смо и договорили се. Неговаћу свекра као и досад. Наравно, између нас се ништа није променило од онда када сам му била снајка – прича видно постиђена М. М.

На крају смо је питали да ли је свесна да се ради о неморалном чину. Са страхом је одговорила да није урадила ништа лоше, већ да ју је финансијска ситуација натерала на то.

– Између мене и свекра се ништа не догађа, све је исто као и пре, верујте… Бринем о њему као и досад, са мужем спавам у истој соби, функционишемо као пар, а по селу се само нагађа да ли се то десило или није. Зашто да пропадне пензија која није мала, а ни супруг ни ја не радимо – пита се М. М.

У матичној служби нисмо успели да добијемо званичан одговор колико је оваквих случајева забележено.

Брак само уз судску дозволу

Правница Бојана Стојановић каже за „Блиц“ да за закључење брака морају бити испуњени одређени услови и да је према Породичном закону из 2005. године за пуноважност брака потребно одсуство брачних сметњи и брачних забрана.
За отклањање брачне сметње, попут тазбинског сродства, брак се може закључити уз добијену дозволу суда, такозвану диспензацију.
– Брак склопљен између снаје и свекра, зета и таште, пасторка и маћехе, као и пасторке и очуха спада у круг релативних и отклоњивих брачних сметњи, и то судском диспензацијом. Судија ће будуће супружнике саслушати, где ће они извести потребне доказе, а судија донети решење. Сваки судија има слободну оцену доказа према члану 8 Закона о парничном поступку из 2011. и може одобрити склапање брака или га одбити. Ако је брак склопљен без диспензације, он се може поништити у року од годину дана од склапања, на захтев заинтересованог лица – објашњава Стојановићева.

Ивана Анђелковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар