Почетна » „Због цене горива могуће поскупљење аранжмана између 15 и 60 евра по карти“

„Због цене горива могуће поскупљење аранжмана између 15 и 60 евра по карти“

од Други Пишу
0 коментар

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић изјавио је да се украјинска криза негативно одражава на енергенте, због чега је цена горива у авио-индустрији скочила и до четири пута у односу на ону која је била када су чартер-летови уговарани.

„Биће сигурно доплата за гориво. То може да поскупи аранжмане између 15, 20 па и 60 евра по карти, зависи од тренутка када се гориво уговара“, рекао је Сеничић за Тањуг.

Проблем је, како је рекао, што авио-компаније не могу значајно унапред да кажу цену, то се сазнаје дан, два, три пре поласка на пут када се уговара испорука горива за дан поласка.

„Али верујем да то неће у значајној мери умањити број путника ове године. Када је реч о друмском превозу, та повећања могу бити између 10 и 15 евра, јер ту гориво не утиче на тај начин на цену као што утиче авио-гориво кад је реч о чартер-летовима“, рекао је Сеничић.

Он је додао да је за очекивати и да делимично поскупе ванпансионске услуге због раста цене енергената.

Што се тиче епидемијске ситуације и туризма, Сеничић подсећа да је велики број земаља укинуо протоколе за ковид, као што су Грчка, Црна Гора, Албанија, Северна Македонија, Румунија, Хрватска, а то најављују и Турска, и Египат.

После две године, отвара се могућност путовања и у Шпанију и Италију за шта, како је навео, постоји интересовање.

„Пред нама је колико-толико нормална туристичка сезона“, рекао је Сеничић.

Сеничић каже и да је око 60 одсто понуда за заменска путовања до сада искоришћено, као и да верује да ће највећи део преосталих бити искоришћено до краја године.

Тањуг/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

8 + seven =