Почетна » Због СКАНДАЛ-СНИМКА из дома здравља у Крагујевцу на другом крају Србије болнице су облепљене овим УПОЗОРЕЊЕМ

Због СКАНДАЛ-СНИМКА из дома здравља у Крагујевцу на другом крају Србије болнице су облепљене овим УПОЗОРЕЊЕМ

од admin
0 коментар

Стоп фотографисању и снимању у здравственим установама, ново је правило који је су донеле власти у Војводини све због недавног скандал-снимка насталог у Крагујевцу.

Међу првима су по налогу Покрајинског секретаријата за здравство, да забрану окаче на врата, поступили надлежни у Општој болници у Врбасу. Они претпсотављају да је до такве одлуке дошло због снимка из крагујевачког дома здравља, када је мајка Виолета Цветковић снимила лекаре, који су наводно одбили да прегледају њену ћеркицу, и тај снимак поставила на свој Фејсбук порфил.

Исто као што је њен снимак одмах постао виралан, али и онај где медицинска сестра за шалтером пуши, испоставиће се, електронску цигарету, тако је сада и ова фотографија о забрани фотогрфасиња и снимања у врбашкој болници.

Трагом те фотографије, испоставило се да овај натпис о забрани од пре неколико дана стоји на свим улазима у ОБ Врбас:

„Забрањено фотографисање и снимање пацијената, медицинског особља у току рада, као и свих запослених у току радних активности, огласних табли на одељењима, темепратурних листа и свега осталог што може угрозити процес рада“.

Осим тога, менаџмент те војвођанске болнице подсетио је пацијенте да је „по Кривичном законику РС свако неовлашћено фотографисање и неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, снимка и портрета кажњиво (чл. 144, 145 КЗРС)“.

„Тајно ћемо снимати, јавно објављивати“

Наравно да је „забрана“ одмах с болничких врата прешла на друштвене мреже, а коментари су разни.

Једни пишу: „Ако нема снимања, онда не може да се докаже кривично дело непружања лекарске помоћи“, други кажу: „Тајно ћемо да снимамо, а јавно да објављујемо“.

У врбашкој болници уз то што су полепили натписе о забрани, практикују још нешто.

– Ми, чак свим пацијентима чије стање захтева лежање у болници, дајемо да потпишу изјаву да су обавештени о забрани фотографисања и снимања у нашој болници – наводе за „Блиц“ у ОБ у Врбасу и додају да су осим њихове, такво обавештење о забрани добиле све здравствене установе на територији Војводине.

А у Крагујевцу нема забране

Са друге стране, о свему томе појима немају у Крагујевцу, где се последњи случај снимања догодио, а који је подигао велику прашину у Србији, када су реаговале највише инстанце у држави.

– Нисмо добили такво обавештење. Не знамо о чему се ради – био је одгвор на питање „Блица“ да ли су забранили снимање и фотографисање у својој здравственој установи.

Министарство здравља: Да се поштује закон

У Министартву здравља нису имали сличне иницијативе, а како кажу за „Блиц“, закон мора да се поштује и људи обавесте о томе.

– Подржавамо иницијативу Покрајинског секретаријата за здравство јер закон мора да се поштује. И то не само одредбе Кривичног законика Србије, већ и Закон о правима пацијената – навели су они.

Р.Бриза / Н.Радишић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар