Почетна » Због скупог минералног ђубрива у Србији повећане површине засејане сунцокретом

Због скупог минералног ђубрива у Србији повећане површине засејане сунцокретом

од Други Пишу
0 коментар

Пољопривредници у Србији ове године повећали су површине које су засејали сунцокретом због тога што је за ту уљарицу потребно мање скупог азотног минералног ђубрива него за кукуруз, али и због тога што се очекује добра откупна цена, рекао је председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић.

„Још нема прецизних података колико су повећане засејане површине под сунцокретом, а колико су због тога смањене под кукурузом, али је очигледно да је однос у засејаним површинама промењен, а разлог за то је што је за сунцокрет потребно мање прескупог минералног дјубрива уреа него за кукуруз“, рекао је Јакшић.

Додао је да је други разлог за веће интересовање за сетву сунцокрета то што се очекује добра откупна цена због рата у Украјини која је велики производјач и због чега ће понуда тог пољопривредног производа у свету бити мања, а његова цена на берзи већа.

Јакшић је рекао да се очекује да откупљивачи сунцокрета, рачунајући трошкове сетве, понуде откупну цену сунцокрета од 115 динара по килограму без пореза на додату вредност (ПДВ).

Прошле године сунцокрет је откупљиван, према његовим речима, по цени од 58 динара по килограму без ПДВ-а.

Јакшић је рекао да је ове године засејао 60 одсто више сунцокрета него прошле године и да је под том културом 100 хектара, кукуруз је на 60, пшеница на 40, а уљана репица на 25 хектара, а да соју није сејао због компликованије жетве.

Директор Продуктне берзе у Новом Саду Милош Јањић рекао је да се на берзи скоро не тргује сунцокретом јер се то углавном чини после жетве, а да је цена кукуруза данас на максималном ценовном нивоу ове године од 34 динара без ПДВ-а, а са тим порезом 37,40 динара.

Минерално дјубриво је данас на тој берзи и даље скупо, мада цена није максимална и килограм кошта нешто више од 103 динара са ПДВ-ом.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар