Почетна » ЗБОГОМ „ОШИШАНОЈ ЛАТИНИЦИ“ Шненокле, ћевапчићи или пишкоте од 10. децембра зваће се правим именом, јер Ч, Џ, Ш, Ћ… СТИЖУ НА ДОМЕН .РС

ЗБОГОМ „ОШИШАНОЈ ЛАТИНИЦИ“ Шненокле, ћевапчићи или пишкоте од 10. децембра зваће се правим именом, јер Ч, Џ, Ш, Ћ… СТИЖУ НА ДОМЕН .РС

од admin
0 коментар

Од понедељка на латиничном националном домену моћи ће да се региструју веб-адресе и са словима ч, ћ, ђ, ш… Домен ће „говорити“ чак 13 језика и омогућити употребу 67 латиничких слова, па називи домена, између осталог, више неће морати да се пишу „ошишаном латиницом“.

– Регистрантима постојећих .РС домена од тог датума биће омогућена регистрација новог назива .РС домена, који на одређеним позицијама уместо „ошишаних“ слова има одговарајућа слова која раније нису била на располагању (нпр. „ч“ или „ћ“ уместо „ц“, „ш“ уместо „с“ итд – објашњавају у Регистру националног интернет домена Србије (РНИДС).

Pretraživanje na internetu će biti lakše

Увођење веб-адреса са квачицама испред латиничног националног интернет домена .РС омогућиће да поред Срба оргинална писма користи још 12 националних мањина. Подрживши наведена слова, као и још 36 слова из писама албанског, бошњачког, хрватског, чешког, немачког, мађарског, црногорског, румунског, ромског, словачког, словеначког и влашког језика, .РС домен се прикључује великој светској породици ИДН домена највишег нивоа.

Оваквом изменом на пример сненокла.рс, дјеврек.рс и цевапи.рс од понедељка могу да постану шненокла.рс, ђеврек.рс и ћевапи.рс уколико би власници тих интернет адреса пожели да их региструју са „квачицама“.

– Верујемо да ће старе „ошишане“ адресе и даље бити популарније и чешће коришћене јер су корисници, користећи их већ деценијама, на њих навикли, али ће им нова варијаната омогућити једнозначно дефинисање интернет адреса. На пример, досадашњи латинични домен нис.рс могао је да указује и на нафтну компанију, али и на град Ниш. „Чупава латиница“ коју уводимо омогућиће Нишлијама да региструју назив домена који недвосмислено упућује на њих „ниш.рс“ – објаснио је за „Блиц“ Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација РНИДС-а.

Predrag Milićević rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija RNIDS-a

Такође, фирме које се сада зову колац – колач, ко те сиса – ко те шиша, моћи ће напокон да се региструју, а да том приликом њихова веб адреса звучи логично и исправно.

Предност ће имати они корисници регистрованих домена на „ошишаној“ латиници, како им неко ко нема регистрован домен не би узео њихову верзију интернет адресе на „чупавој“ латиници.

Власници првобитних адреса имају рок до 5. марта наредне године, после чега ће бити дозвољено и новим корисницима да затраже те домене и на латиници са квачицама.

Л. Сладојевић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар