Почетна » Плућа се „магично“ сама опораве након престанка пушења

Плућа се „магично“ сама опораве након престанка пушења

од admin
0 коментар

 

До сада се сматрало да су мутације које воде у рак плућа трајне и да остају чак и ако се престане пушити. Али изненађујуће откриће, објављено у часопису Натуре, показује да оне малобројне ћелије које избегну штету могу да „поправе“ плућа, преноси ББЦ.

Тај је учинак уочен и код пацијената који су пушили кутију цигарета дневно током 40 година пре него што су престали да пуше.

Хиљаде хемикалија у диму цигарета узрокују промене структуре ДНК у ћелијама плућа полако их трансформишући из здравих у канцерозне ћелије.

Студија је открила да се то догађа у великим размерама у плућима пушача чак и пре него што развију рак.

Велика већина ћелија узетих из дисајних путева пушача била је мутирана дуваном и ћелије су садржавале и до 10.000 промена.

„Оне се могу сматрати минијатурним темпираним бомбама које чекају следећи удар који ће их подстаћи на преображење у рак“, каже др. Кејт Говерс, једна од научница с УЦЛ-а.

Ипак мали део ћелија остане нетакнут.

Нејасно је како избегну генетску девастацију изазвану пушењем али научници кажу да се чини да опстају у својеврсном бункеру.

Након што особа престане да пуши те ћелије расту и замене оштећене ћелије плућа.

Код људи који престану да пуше до 40 одсто њихових изгледа изгледа као и код особа које никад нису пушиле.

„Били смо потпуно неприпремљени за такво откриће“, казао је др. Питер Кемпбел с института Сангер и додао: „Постоје ћелије које на неки начин магично обнове облогу дисајних путева“.

„Једна од задивљујућих ствари су били пацијенти који су престали да пуше чак и након 40 година пушења и обновиле су им се станице које су биле незахваћене утицајем духана“.

Научници још морају да утврде колики се део плућа обнови.

Студија се усмерила на главне дисајне путеве, а не на мале алвеоле преко којих се кисеоник преноси из ваздуха у плућа.

Око три четвртине случајева рака плућа узроковано је пушењем.

Досадашња истраживања показала су да се ризик појаве рака плућа смањи готово од дана кад људи престану да пуше, а претпостављало се да је то због тога што с престанком пушења престају даље мутације изазване пушењем.

Др. Рејчел Орит из британског удружења за истраживање рака каже како је мотивишуће што људи престанком пушења имају двоструку корист – заустављају појаву даљих оштећења плућних ћелија и отварају простор плућима да здраве ћелије уклоне део постојећег оштећења.

Хина/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар