Почетна » Поново се покреће питање када треба носити маску

Поново се покреће питање када треба носити маску

од admin
0 коментар

 

Студија која је објављена у САД-у указује на то да капљице током кашљања могу досегнути и до шест метара удаљености, а током кијања и до осам метара.

Председавајући панел дискусије професор Дејвид Хејман рекао је да би ново истраживање могло довести до промене савета о ношењу маски.

СЗО тренутно препоручује да се држите удаљености од метар од особе која кија или кашље да бисте избегли опасност од инфекција. Осим тога, рекли су да само болесне особе и оне које брину о њима требају да носе маску.

Седињене Америчке Државе сматрају да би јавност требала да носи платнене заштитне маске. Наглашавају да су маске делотворне само ако се комбинују са честим прањем руку, ако се правилно користе и одлажу.

Велика Британија, заједно са другим земљама, укључујући САД, саветује да би физичко дистанцирање требало да значи удаљеност од бар два метра.

Нова истраживања

Истраживачи из Кембриџа користили су камере велике брзине и друге сензоре да би би прецизно проценили шта се догађа након кашљања или кијања.

Открили су да се издисањем ствара мали брзорастући облак гаса који може да садржи капљице различитих величина и да се најмане од њих могу пренети у облаку на велике удаљености.

Доказали су да капљице током кашља могу досегнути удаљеност до шест метара и током кијања, које укључује много веће брзине, и до осам метара.

Научница Лидиа Боуриба, која је радила на истраживању, каже да је забринута због тренутног концепта „сигурне удаљености“.

Она сматра да процењена удаљеност од два метра није добра.

Да ли то мења савете за ношење маске?

Мишљење научнице Боурибе је да би у одређеним ситуацијама, посебно у затвореним и слабо проветреним просторијама, ношење маски смањило ризик од ширења коронавируса.

“Указује се на то да капљице од кијања и кашљања могу да се пренесу и на већу удаљеност него што се раније мислило и уколико ово буде доказ који ће подржати и други стручњаци, доћићемо до закључка да је ношење маски ефикасније од физичког дистанцирања”, рекао је професор Хејман.

Он је такође указао на то да маске треба носити правилно, преко носа и уста и да их пажљиво треба скидати да не би дошло до заразе преко руку.

„Маске за лице треба редовно мењати, јер када се навлаже више нису ефикасне. Такође их треба одлагати на сигурно, у корпу са поклопцем, након употребе. Маске треба користити у у комбинацији са добрим универзалним хигијенским правилима“, рекао је професор.

ББЦ/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар