Почетна » Какве ефекте на тело има недостатак вежбања и телесне активности?

Какве ефекте на тело има недостатак вежбања и телесне активности?

од admin
0 коментар

 

Оно што је занимљиво откриће је шта се заправо догађа са телом када рутина вежбања потпуно изостане или је прекинуто на неко време?

Штетни ефекти недостатка вежбања или телесне активности

Иако се са сигурношћу можемо сложити да постоје неке животне навике (од конзимирања алкохола, пушења, прекомерног једења слабо нутритивне хране) које могу да буду штетне за наше здравље, недовољно напрезање наших мишића може да буде једнако лоше.

Док редовно и квалитетно вежбање одлаже старење, прескакање потребне количине телесне активности заправо може да убрза ризик од преране смрти и проузрокује више смртних случајева у свету од конзумирања дувана или дијабетеса, према студији објављеној у часопису „Тхе Ланцет“.

Срце постаје мање ефикасно

Аеробне и кардио вежбе повезане су са добрим откуцајима срца и мањим ризиком од срчаних обољења.

Међутим, ако не вежбате или ако се дуго времена не бавите никаквом физичком активности, почећете да осећате да ваше срце лошије функционише и то може да утиче на свакодневне задатке.

Може да дође до поремећаја откуцаја срца, можете лако да останете без даха, а уз лошије прехрамбене навике, могућ је и развој срчаних проблема и висок холестерол.

Мишићи слабе

Једна од најважнијих улога коју вежбање има је одржавање мишићних ћелија у доброј форми и њихово јачање.

Када не вежбате или се не крећете, не само да поништавате сав претходни напредак, него вам се може смањити снага мишића коју имате и учинити да се осећате много слабије.

Чак се и једноставне вежбе могу чинити тежим, а слаби мишићи могу вам такође отежати и обављање свакодневних задатака и активности.

Проблеми са спавањем

Веровали или не, вежбање има значајну везу са квалитетним сном.

Не само да је вежбањеа изврстан лек против стреса и индуктор спавања, већ недостатак доброг сна може да буде и знак да штедите на потребној физичкој активности, преноси Индеx.хр.

Губи се издржљивост

Спроведена је студија на ову тему уз анализу пада издржљивости код кајакаша.

Кад су њихови нивои кисеоника успоређени са временом кад су се бавили само основним вежбањем, уочено је да је дошло до невероватног пада ниво за чак 11,2 одсто.

индеx.хр/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар