Почетна » Транс масти имају негативан утицај и на ментално здравље

Транс масти имају негативан утицај и на ментално здравље

од admin
0 коментар

 Студије су показале да храна коју једете није само повезана са физичким, већ и са менталним здрављем. Одређена храна и пиће могу да вам дају енергију, а од друге можете да се осећате тромо, надуто, па чак и љуто.

Истраживање је показало да једна врста хране може да проузрокује осећај љутње и стреса кад је конзумирате, а то је храна богата транс мастима.

Студија објављена у часопису ПЛОС Оне показује повезаност између конзумирања хране богате транс масним киселинама и раздражљивог и агресивног понашања.

У овој студији 945 одраслих мушкараца и жена проучавани су кроз исхрану и понашање. И док су у игри били многи фактори, попут пола, година старости, образовања, конзумирања алкохола или цигарета, истраживачи су закључили да постоји јасна веза између конзумирања транс масти и појачаног агресивног понашања.

Транс масти се сматрају најопаснијим мастима за конзумирање, с обзиром на то да могу негативно да утичу на ниво холестерола и, последично, повећабају ризик од срчаних болести. Када се конзумирају, транс масти, могу да повећају ниво „лошег“ холестерола (ЛДЛ), а такође могу да снизе ниво вашег „доброг“ холестерола (ХДЛ), чинећи га негативном масном киселином која није добра за целокупно здравље.

Ова врста масних киселина може да се нађе у храни која је хидрогенизована или делимично хидрогенизована. То значи да су незасићене масне киселине у производу измењене да би се спречило кварење хране, као и да би нека храна задржала чврсто стање на собној температури.

Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) признала је 2015. да се храна која садржи делимично хидрогенизована уља (главни извор транс масних киселина) више не сматра „сигурном“ за конзумирање, па је забрањена у производима који се налазе на полицама продавница.

Маргарин се често називао главним кривцем за транс масне киселине због делимично хидрогенизованих уља. Међутим, недавна студија успела је да докаже да је маргарин заправо „боље усклађен“ са здравственим смерницама у односу на холестерол у поређењу са маслацем, с обзиром да се производња маргарина променила након промене смерница ФДА 2015, преноси Еат Тхис Нот Тхат.

Ипак, чак и ако храна више нема таква делимично хидрогенизованих уља у свом саставу, конзумирање транс масти и даље се може догодити ако је производ хидрогенизован. Министарство пољопривреде САД- захтева да пакована храна и даље наводи транс масти на етикетама.

Врсте хране које обично садрже транс масти укључују кексе, колаче, разне сосеве за месо са роштиља, пржену храну и грицкалице.

Н1 Загреб, еаттхис.цом/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар