Почетна » ЗДРАВО, ЖИВО! Шта кажете на ово? Отворена пивара у српском манастиру!

ЗДРАВО, ЖИВО! Шта кажете на ово? Отворена пивара у српском манастиру!

од admin
0 коментар

Јесте ли за манастриско пиво?

У оквиру економије манастира Бањска јуче је свечано пуштена у рад пивара, чиме је, уз помоћ Владе Србије, учињен корак ка обнови традиционалног пиварства на Косову и Метохији и дат подстицај економском развоју ове задужбине краља Милутина и општине Звечан, речено је приликом отварања пиваре.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић рекао је том приликом да се обновом пиварства у Бањској после шест векова помаже опстанак тог значајног манастира.

– Обнова манастира и изградња наших светиња је порука свима онима који су те светиње рушили и који су протеривали да ћемо увек обновити и увек се вратити, и никада одустати. Наставићемо да се боримо срцем и разумом и да градимо дело, које је и народно и државно и црквено, а то дело је српско Косово и Метохија и наш опстанак на њему”, рекао је Ðурић.

Обнова ове светиње, како је рекао Ðурић, показује да српски народ жели да живи са својим светињама и да их чува и посећује.

– Позивам Србе све и свуда и све грађане Србије да посете наше светиње и народ на КиМ, да дођу и да пробају ово фантастично бањско пиво – поручио је Ðурић, додавши да се наш народ јача и гради бригом за своје светиње и неговањем духовних и историјских вредности.

Владика рашко-призренски Теодосије изразио је задовољство због развоја манастира Бањска и његове економије.

– Као што је некада свети краљ Милутин устроио ову обитељ и дао села потребна за живот овог манастира, ево и ми у наше време потврђујемо да исто дело чинимо, да смо на истом путу и да не одступамо од задужбинарства наших владара, архиепископа и патријарха који су целу земљу српску посејали светињама – рекао је Теодосије.

Према његовим речима, потребно је да црква на КиМ опстане због будућих генерација и савладавања искушења са којима се српски народ у покрајини суочава.

– Ова пивара биће економска подршка манастиру, а што је манастир стабилнији то ће бити лакши и опстанак народа овога краја – казао је Теодосије.

Пун капацитет пиваре, која ће производити “Манастирско” пиво, на чијој је етикети српски епски јунак Бановић Страхиња, по предању родом из Бањске, биће 30 хектолитара месечно.

Средства за изградњу пиваре, у укупном износу од 13.8 милиона динара обезбедила је Канцеларија за Косово и Метохију кроз Програм расподеле и коришћења подстицајних средстава за развој пољопривреде на подручју АП Косово и Метохија, који је усвојила Влада Републике Србије.

Еспресо.рс / Агенције

Можда ти се свиди

Оставите коментар