Почетна » ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ: Спречимо сечу Храста старог преко 600 година!

ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ: Спречимо сечу Храста старог преко 600 година!

од admin
0 коментар

За нас је овај храст вековно, културно и верско наслеђе, еколошки и природни капитал, каже народни посланик и председник странке Зелени Србије Иван Карић.

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – Храст стар више од 600 година, који се налази на траси Коридора 11, недалеко од Савинца код Горњег Милановца, ипак ће бити посечен.

Министарство саобраћаја саопштило је да је „имајући у виду да се храст налази у зони планираног ауто-пута Е-763, деоница Љиг-Прељина, обавестило инвеститора да је неопходно да се радови наставе у складу са пројектно-техничком документацијом и уговореном динамиком радова“. То заправо значи да неће бити измештања трасе ради обилажења дрвета, које локално становништво сматра светим стаблом, односно записом.

Зелени бране дрво

Народни посланик и председник странке Зелени Србије Иван Карић каже да су мислили да је прича о храсту завршена пре две године и да је тадашњи министар урбанизма и грађевине Велимир Илић дао чврсто обећање да неће бити срушен.
– Није нам јасно како у овој држави не постоји одговорност за јавно изговорену реч. За нас је овај храст вековно, културно и верско наслеђе, еколошки и природни капитал. Довољно је да се изградња пута помери за један метар и да храст остане неоштећен – наводи Карић и додаје да је ово борба друштва за историјско наслеђе и да су они спремни на све облике борбе.

Веља Илић повукао реч

Пре две године се Велимир Илић залагао да храст буде заштићен челичном облогом, а воду би добијао из вештачких извора, истичући да није важно колико ће то коштати. Али сад је променио мишљење:
– Они који одлучују о томе нека раде како мисле да је најбоље.

Зелени Србије Гроцка

После постављања далековода преко Винче ће се уништити будућност Србије, а сечом најстаријег Храста у Србији уништавамо нашу прошлост. Ако држава нешто под хитно не уради, остаћемо и без своје прошлости, а и без здраве будућности.

Можда ти се свиди

Оставите коментар