Почетна Друштво Земљиште у Великим Црљенима непоправљиво загађено

Земљиште у Великим Црљенима непоправљиво загађено

од Други Пишу
0 коментар

Адвокатска канцеларија Сретена Ђорђевића која заступа мештане из насеља „Велики Црљени“ код Лазаревца, а који годинама указују на погубни утицај и загађење животне средине као резултат рада термоелектране „Колубара А“, напокон је добила тачне податке о резултатима испитивања земљишта у овом месту из априла 2022. године.

Адвокатска канцеларија Сретена Ђорђевића раније је обавестила јавност да су први резултати показали да су на неколико места прекорачене ремедијационе вредности загађења земљишта и то арсеном.

Они подсећају да локације на којима је потврђено присуство загађујућих, штетних и опасних материја, узроковано људском активношћу, у концентрацијама изнад ремедијационих вредности, представљају контаминиране локације.

У складу са прописима, ови подаци се обавезно региструју у Катастру контаминираних локација. Катастар је саставни део Информационог система земљишта који води Агенција за заштиту животне средине.

Преносимо у целости саопштење за јавност адвокатске канцеларије Сретена Ђорђевића.

„Сада смо коначно добили конкретне резултате мерења загађења земљишта. У извештају (стр. 43) се констатује да ремедијационе вредности представљају вредности које указују да су основне функције земљишта угрожене или озбиљно нарушене и да захтевају ремедијационе, санационе и остале мере. Пратићемо податке за 4 важне тачке узорковања земљишта из Великих Црљена.

За место узорковања З8- депонија угља утврђено је да су прекорачене граничне вредности концентрације никла, бакра, кадмијума, арсена и живе, као и максимално дозвољене количине опасних и штетних материја никла и арсена.

Концентрације никла 2 пута прекорачују граничне вредности, бакра 1,9 а живе чак 3 пута. Концентрације арсена прекорачују 2,7 пута граничне вредности и 2,2 пута максимално дозвољене количине опасних и штетних материја. Концентрације арсена прекорачују такође и ремедијационе вредности.

За место узорковања З12 – депонија пепела (југ), утврђено је да су прекорачене граничне вредности концентрације хрома, никла, бакра, кадмијума, арсена и живе, као и максимално дозвољене количине опасних и штетних материја арсена и никла.

Концентрације никла 4,7 пута прекорачују граничне вредности, бакра 2,4, кадмијума 4,8, живе чак 9 пута, а концентрације арсена 2,3 пута прекорачују граничне вредности као и ремедијационе вредности.

За место узорковања З13 – депонија пепела, север, утврђено је да су прекорачене граничне вредности концентрације хрома, никла, бакра, кадмијума, арсена и живе, као и максимално дозвољене количине опасних и штетних материја арсена, никла, кадмијума и хрома.

Концентрације никла 3,6 пута прекорачују граничне вредности, бакра 2,1, кадмијума 7,3, а живе чак 9 пута. Концентрације арсена прекорачују 7,9 пута граничне вредности, 6,7 пута максимално дозвољене количине опасних и штетних материја и чак 4,1 пута ремедијационе вредности.

За место узорковања З15 – ван круга ТЕ Колубара према истоку, утврђено је да су прекорачене граничне вредности концентрације никла, кадмијума и живе, као и максимално дозвољене количине опасних и штетних материја арсена и никла.

Концентрације кадмијума прекорачују граничне вредности 2,6 пута, а живе 5,3 пута. Концентрације арсена прекорачују 5 пута граничне вредности и 6,5 пута максимално дозвољене количине опасних и штетних материја док су ремедијационе вредности 2,6 пута прекорачене.

С обзиром на наведене резултате, најдрастичнији податак је да су на свим местима узорковања прекорачене ремедијационе вредности арсена, с тим што је на једном мерном месту прекорачено чак четири пута.

Прекорачење ремедијационих вредности указује на то да је земљиште у Великим Црљенима непоправљиво загађено и да се не може санирати и даље користити у било коју сврху.

Ово је пољопривредни крај који административно припада територији града Београда. Све поменуте загађујуће материје налазе се и у ваздуху који удишу сви грађани Београда.

Посебно забрињава чињеница што загађујуће материје из земљишта могу посредним путем доспети у људски организам и преко хране која се у овом крају обилато производи.

Међутим, још увек нису познате тачне размере загађења и штетних утицаја на здравље људи. За утврђивање у којој мери су мештани Великих Црљена угрожени потребно је спровести даља одговарајућа мерења и испитивања.

Управо је утврђивање ових чињеница део доказног материјала у поступцима који се воде пред судовима против Електропривреде Србије због угрожавања здравља и загађења животне средине“, наводе из адвокатске канцеларије.

Foto: privatna arhiva

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар