Почетна » Жене са 45 година сад могу на вантелесну оплодњу: Водич за комплетну процедуру

Жене са 45 година сад могу на вантелесну оплодњу: Водич за комплетну процедуру

од Жиг Инфо
0 коментар

Парови у Србији који се лече од стерилитета и у процесу су вантелесне оплодње годинама су се борили за повећање старосне границе за улазак у ову процедуру, што је коначно и одобрено, па ће од сада и жене које имају 45 година добити могућност да постану мајке. Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) подигао је старосну границу за вантелесну оплодњу (ВТО) на 45 година живота, у односу на досадашњих 43.

Неплодност је у Србији алармантан проблем, а загађен ваздух, стресан начин живота и бројна, различита обољења, из године у годину све више парова доводе у клинике за вантелесну оплодњу. У нашој земљи сваки шести пар (према незваничним подацима) има проблема са зачећем.

„Радујемо се свакој промени на боље у свету ИВФ-а, наравно. Померање ове старосне границе са 43 на 45 година за жену иницирао је РФЗО и сигурни смо да ће значити једном броју жена (парова). Надамо се да их неће охрабрити да чекају последњи тренутак за остваривање трудноће јер морамо да нагласимо да успех вантелесне оплодње највише зависи од година жене. Према томе, врло је важно не чекати. Такође, надамо се да ће се наћи решење за све оне којима је потребан донирани материјал јер својих ћелија немају. Банка репродуктивних ћелија била би решење за све њих. Наравно, постоје жене које желе да пробају и са својим ћелијама у каснијем животном добу и сада им је то омогућено“, каже за Нова.рс Сандра Јовановић, председница Удружења „Шанса за родитељство“.

Оно што кочи спровођење процеса ВТО у Србији су, међутим, листе за комисије, које су необјашњиво споре.

„Постоји комисијски преглед, на који се дуго чека и ту људи понекад губе године. Има много парова који аплицирају сваке године. Међутим у Београду се дешава да многи заказују дупле комисије и тако заузимају два или три места, па од њих нико други не може да дође на ред. Много је парова код нас који иду из вантелесне у вантелесну. Дешава се такође да се неко тек са 40 година први пут јави на ВТО, а онда због комисије чека на листи, време пролази, а ти људи га немају много, јер су шансе све мање да ће процес бити успешан“, објашњава Јовановићева.

Сада постоји неограничен број замрзавања ембриона и за прво и друго дете, а проширена су права из области вантелесне оплодње која су најављена прошле године и ступила на снагу 26. фебруара.

„Она укључују право свих парова са једним дететом на здравствено осигурање на терет РФЗО ради добијања другог детета, док је за добијање првог детета уведен неограничен број криоембриотрансфера” изјавила је Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

Наиме, жене које имају 45 година имаће право да уђу у процес ВТО након што на снагу буде ступио правилник који ближе одређује права осигураних лица на вантелесну оплодњу.

Подсећамо, РФЗО од 2006. покрива неограничен број покушаја вантелесне оплодње, која се може обавити у шест државних и 13 приватних клиника, уколико пар испуњава услове.

Парови који имају проблем са стерилитетом могу постати кандидати за вантелесну оплодњу преко Фонда, ако испуњавају следеће услове: да су исрпљене друге могућности лечења стерилитета, да је и поред одговарајућег лечења и даље присутна неплодност, да жена има мање од 45 година, да у ејакулату мушкарац има живих или морфолошки исправних сперматозоида, да је очувана функција јајника и да је индекс телесне масе жене мањи од 30 (БМИ).

Ако испуне ове услове, парови имају право на неограничен број поступака БМПО (биомедицински потпомогнуте оплодње).

Након што прикупе све упуте и анализе, пар заједно креће на комисију, коју претходнозаказују телефоном. На комисији се одлучују за клинику у којој ће радити ВТО поступак.

У Србији тренутно постоји шест центара у којима се може обавити комисија за ВТО, а пар може да бира једну од шест државних или неку од 13 приватних клиника за улазак у овај процес.

За додатне информације о ВТО процедурама у Србији, парови се могу јавити Центру за вантелесну оплодњу на број 0800 333 030.

У Чешку и Грчку по полне ћелије

Од како је РФЗО обезбедио неограничен број покушаја ВТО, наши парови више не одлазе у иностранство.

„Вантелесне раде у Србији, међутим у Чешку и Грчку још увек одлазе због донација полних ћелија, јер је наша банка празна. Сада имате неограничен број покушаја о трошку Фонда, а то је раније коштало и до 5.000 евра. Велико је интересовање за ВТО, па су још током зиме заказане комисије за јул“, каже Сандра Јовановић, из Удружења „Шанса за родитељство“.

Ана Марковић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар