Почетна » „Одбранимо зидаре друштва“

„Одбранимо зидаре друштва“

од admin
0 коментар

 Тридесетак породица живи са бригом да сваког часа могу завршити на улици. Ова ситуација последица је тога што је 2008. године Трудбеник купила компанија Монтера, те је њен власник станарима који су имали решење о привременом коришћењу станова почео да шаље тужбе, тражећи да се одатле иселе. Три године касније, 2011, Монтера одлази у стечај, а суд пресуђује у корист ове компаније. Станари радничке колоније добили су правоснажне пресуде о исељењу.

„Радници који су учествовали у изградњи Југославије сада су у ситуацији да сами немају кров над главом. Дакле, људи који су били непосредно укључени у станоградњу, и изградили преко десет хиљада станова само у Београду, сада се боре да очувају и овај бедни кров над главом који имају“, истиче активиста Здружене акције Кров над главом, сада и Колектива Раднички музеј Трудбеник, Немања Пантовић.

Како би скренули пажњу јавности на ово питање, активисти Здружене акције Кров над главом управо су у радничкој колонији, у улици Лунета Миловановића, отворили импровизовани музеј, који представља својеврсно сведочанство грађевинских успеха Трудбеника у земљи и иностранству, али и спорне приватизације, штрајкова и избацивања радника и радница на улицу.

„Наша солидарна одбрана њих и стварање нове заједнице у великој се мери ослањају на њихову борбу из времена штрајка. То су различите етапе супротстављања истом процесу приватизације и нехуманој идеологији која иза тога стоји“, наводи активиста Иван Златић.

Пантовић додаје да редовно долази између 100 и 200 људи да брани насеље, да постоји велика солидарност, те да верује да ће се ова прича завршити повољним исходом за раднике и раднице Трудбеника.

Фото: МРЦН/Т.Ђ.

Трудбеник је познат по изградњи Београдског сајма, Храма Светог Саве и Клиничког центра Београда, док су међу важнијим објектима грађеним у иностранству Центар за међународну трговину у Москви и Олимпијско село у Минхену.

 

 

Изјава: Немања Пантовић, активиста Колектива Раднички музеј „Трудбеник“, 0:00-5:49
Изјава: Иван Златић, активиста 5:50-10:45
Покривања 10:46-13:30

 

Медиа & Реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар