Почетна » ЗИМА СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ

ЗИМА СЕ НЕ ПРЕДАЈЕ

од Други Пишу
0 коментар

У Србији ће данас бити мало до умерено облачно и топло уз јужни ветар и дневни максимум од +14 до +21 степен Целзијуса. После подне и увече на западу, југозападу и северозападу региона очекује се јаче наоблачење са кишом и пљусковима, најавио је Марко Чубрило, метеоролог.

Чубрило је објаснио да ће се ово наоблачење у суботу током дана преместити преко целог региона доносећи кишу, понегде и појаву пљускова, док је краткотрајан снег могућ на преко 900метара надморске висине.

– После подне и крајем дана на северозападу региона престанак падавина уз делимично разведравање. Ветар ће окренути на умерен, северозападни смер који у зони фронта на кратко може бити јак. Дневни максимум биће од +6 до +18 степени Целзијуса – каже Чубрило.

Другог дана викенда, у недељу биће променљиво облачно и мало топлије. После подне се очекује постепено наоблачење. Током ноћи ка понедељку следи развијање секундармог циклона који ће се из Тиренског премештати ка Јонском мору.

После мањег погоршања за викенд почетак следеће недеље доноси јако захлађење уз падавине, посебно на југоистоку региона где ће планине добити обилан снег, који је могућ понегде и у низијама.

Почетком следеће недеље ће ка нама са севера продирарти већа количина хладног ваздуха, док ће циклон над Јонским морем условљавати повремене падавине.

– Од положаја циклона ће зависити положај, снага и тип падавина. Модели још немају тачну локацију центра и путању циклона али за сада се највећи део Србије, Црне Горе и југоисточна и средишња Босна и Херцеговина постављају као области где би падавиине требале да буду најитензивније. Над осталим делом региона би пролазних падавина углавном било у понедељак, али би затим преовлађивало суво време – каже метеоролог.

Чубрило каже да без обзира на коначну верзију распореда падавина следи јако захлађење те ће се у понедељак максимуми кретати од +6 на северозападу до око +15 на југоистоку региона, док би средином недеље било веома хладно, посебно за почетак априла, уз максимуме од 0 до +8 степени Целзијуса.

– Са овако јаким захлађењем планине јужне, југоисточне и источне Србије могу добити и преко 20цм снега, док би и нижи делови овог простора могли акумулирати око 5-7цм снега. Доста снега би добиле планине севера Црне Горе, источне и дела средишње Босне и Хервеговине, док ће врло обилан снег добити планине Бугарске, Македоније, севера Грчке и већег дела Румуније. Дуваће јак, на ударе и врло јак северни ветар, а дуж Јадрана олујна бура – наводи се у прогнози Марка Чубрила.

Циклон би у другом делу недеље ослабио и одмакао на исток, али би се наш део Европе задржао на источној периферији јаког антициклона преко које би се и даље спуштао релативно хладан ваздух те би и до краја следеће недеље остало релативно хладно време уз опасност од јутарњих мразева и дневне максимуме од +6 до +12 степени Целзијуса.

FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ, VLADIMIR ŠPORČIĆ / RINGIER

Биљана Вучковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар