Почетна » ЖИВИТЕ У НАЈБОГАТИЈОЈ ЗЕМЉИ НА СВЕТУ: Вода и струја су бесплатни, а ПОРЕЗ НЕ ПОСТОЈИ!

ЖИВИТЕ У НАЈБОГАТИЈОЈ ЗЕМЉИ НА СВЕТУ: Вода и струја су бесплатни, а ПОРЕЗ НЕ ПОСТОЈИ!

од admin
0 коментар

Катар је најбогатија земља на свету, са БДП по глави становника од чак 102.000 долара, а отприлике 14 одсто домаћинстава су доларски милионери. Пре мање од једног века, Катар је живео у крајњем сиромаштву, да би данас постао лидер у богатству

Ако сте икада пожелели да живите у најбогатијој земљи на свету, а сигурно јесте макар једном, одлучили смо а вам откријемо како би ваш живот тамо изгледао. Нећете веровати за шта вам све не би био потребан новац уопште! Наиме, држава Катар и њени становници слободно могу да кажу да су неограничено богати, али да им то није донело “потпуну срећу”, јер су са новцем дошле и друштвене промене које им се не свиђају. Међутим, зато ће се свака особа која живи у Србији сложити да је једноставно живети у малом емирату када ти он обезбеди, на пример, пола трошкова за изградњу куће и за “џабе” те осигура здравствено.

Крајем априла, температура је у Дохи још пријатна, па се породице опуштају у поподневним сатима уживајући на осунчаном шеталишту на обали Персијског залива. Лето у Катару траје од маја до септембра, а температуре свакодневно прелазе 38 степени Целзијуса, често достижу и 47.

Панорама главног и највећег града Катара много се променила у последњих неколико година: куле од челика и стакла “израсле” су као вештачка шума у пределу на којем је некада била само пешчана обала.

– Постали смо урбани, наш друштвени и привредни живот се променио – породице се све више одвајају, потрошачка култура је превладала – рекао је доктор Калтам ел Ганим.

Foto: Profimedia/Alamy

Катар је најбогатија земља на свету, са БДП по глави становника од чак 102.000 долара. Следе Лихтенштајн (89.000), Бермуди (86.000), Макау (82.000) и Луксембург (78.000).

Према подацима ЦИА, отприлике 14 одсто домаћинстава у Катару су доларски милионери, а 2013. је незапосленост била свега 0,1 одсто. Пре мање од једног века, Катар је живео у крајњем сиромаштву, да би данас постао лидер у богатству.

Искоришћавање енергетских извора започело је четрдесетих година прошлог века, а пре тога, Катарани су живели од риболова и вађења бисера. Катар располаже трећим светским резервама природног гаса, а залихе нафте су 15 милијарди барела. Образовање је бесплатно, као и здравствена заштита. Послови су гарантовани, као и становање. Вода и струја су бесплатни. У Катару не постоји порез – не плаћају га ни странци.

Foto: Wikipedia/currybet

У Дохи се на сваком кораку “осећа притисак” јер је град велико градилиште, у којем су целе области у изградњи, или срушене због нове изградње. Због саобраћајних гужви, грађани све више времена проводе ван куће и та атмосфера ствара стрес.

По извештајима локалних медија, данас се 40 одсто катарских бракова завршава разводом. Више од две трећине грађана, одраслих и деце, пати од гојазности.

У друштву у којем држављани Катара чине мањину – однос странаца и домаћих је отприлике седам на један – староседеоци кажу да расте фрустрација младих да им странци узимају најбоље послове.

Од укупно 1.800.000 становника, само 280.000 су Катарани. Како су писале београдске “Новости”, у Катару живи и ради и око 2.000 грађана Србије.

Држављани дозволу за изградњу куће добијају “за трен ока”, а држава им касније рефундира половину трошкова градње. Ипак, само држављани могу да поседују куће, јер је забрањена продаја земље странцима. За странце је, пак, изграђено вештачко острво код Дохе, Перла, где станови – које странци могу да купе – коштају и до пола милиона долара.

Foto: qatar.to

Живот просечне катарске породице потпуно се променио. Децу углавном одгајају дадиље са Филипина, из Непала, Индонезије, а повећава се културолошки и генерацијски јаз.

Од прошле године, шеф државе је осми емир Катара, Тамим бин Хамад ал Тани. Најмлађи арапски лидер, који има 34 године, пита се за све и забрањена је било каква критика на његов рачун – укључујући медије.

Кад је реч о медијима, седиште светски позната мреже “Ал џазира” је у Катару. Алкохол је у Катару дозвољен – у одређеним зонама. Такве зоне ће се током Светског првенства у фудбалу звати “зоне за забаву”.

Foto-ilustracija: Profimedia

Катар има само једног копненог суседа – Саудијску Арабију, с којом има потписан одбрамбени споразум. У Катару постоји и ваздушна база за америчку и британску војску. Ипак, како је писао “Њујорк тајмс” позивајући се на процуреле дипломатске депеше, Катар је имао “најлошије резултате” кад је реч о борби против тероризма.

Истовремено, великодушни емират је увек расположен да финансира различите “побуњеничке” и исламистичке покрете: Хамас на Блиском истоку, Муслиманску браћу у Египту, побуњенике широм арапског света током Арапског пролећа, писали су западни медији.

Како су писале “Новости”, у екстравагантном Катару постоји фудбалски стадион Халифа са еркондишном, клизалиште које ради и на 45 степени, базен за коње, шопинг мол који је савршена реплика Венеције. У шали се обично каже да је држављанин Катара који има једну кућу, један ауто и једну жену – сиромашан човек…

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар