Почетна » ЗЛАТО, МЕРМЕР, КУЛЕ И ГРАДОВИ Погледајте у каквој раскоши Качавенда „окајава“ своје грехе

ЗЛАТО, МЕРМЕР, КУЛЕ И ГРАДОВИ Погледајте у каквој раскоши Качавенда „окајава“ своје грехе

од admin
0 коментар

Поштен човек би очекивао да место где данас живи владика Качавенда буде „покајнички кутак“, нека испосница, за искајавање грехова. Уместо тога пред нама се указује највелелепније здање у свим српским епархијама. Владичански двор у Бијељини, зван „малим Версајем“ због скупоценог намештаја, ништа је спрам новије Качавендине „задужбине“, открива НИН.

Бивши владика Василије Качавенда познатији је широј јавности по младићима, оптужби за силовање дечака Милића Блажановића… Па шверцовање црквеног мобилијара из Русије уз подмићивање граничара, аутоматско оружје испод кревета старешина светиња…

Сабор СПЦ га је пензионисао, а пензионерске дане проводи у двору на пет спратова, свом у мозаицима. Једини је становник у тој палати, ако изузмемо три монахиње које брину о њему.

Екипа НИН-а кренула је трагом ових оптужби, не прихватајући да се ова мрачна истина утопи у мору свеопштег ћутања. И трагом изјаве патријарха Иринеја да је „спорно питање“ окончано Качавендиним пензионисањем, у манастиру Свете Петке, познатијем као Пет језера, у Републици Српској.

Plan manastira kod Bijeljine

„Поштен човек би очекивао да место где данас живи владика Качавенда буде ‘покајнички кутак’, нека испосница, за искајавање грехова. Уместо тога пред нама се указује највелелепније здање у свим српским епархијама. Владичански двор у Бијељини, зван ‘малим Версајем’ због скупоценог намештаја, ништа је спрам новије Качавендине ‘задужбине’ – пише НИН.

„То чудесно здање ничим не припада сеоском предграђу Бјељине, одакле су се пре само две деценије регрутовали војници за крвав братоубилачки рат. По њему се, међутим, види ко је из тог рата профитирао. Комплекс раскошних грађевина са све позлаћеним куполама, подсећа на луксузне хотеле на плажама Египта. Сличан манастир постоји „само у Русији, и још негде“, како истиче један упућени посетилац. Поносно, премда таква раскош нема везе са Христовим учењем“, откривају репортери НИН-а.

„Ту је, са леве стране, дом за старе и болесне, ту је Качавенда, о њему брину три монахиње“, каже једна мештанка. Друго „не би да коментарише“, иако можда зна да је једини становник виле од пет спратова, све у мозаицима, владика Василије. Монахиње које о њему брину не треба да се плаше насртаја, цинично каже пролазник, јер Качавенди су „жене прљаве и одвратне“, како је његове изразе преносио Бојан Јовановић.

Како екипа НИН-а открива у гиздавој унутрашњости цркве највише буни нацрт олтарских икона са назначеним ценама од 350 до преко 2.000 КМ.

„Иконе могу да се откупе у духовном смислу – објашњава монахиња, што значи да се на име прилога верника, ексвладика моли за здравље и слично приложника. Односно, да се представе светаца фиктивно препродају. У још директнијем преводу: никад доста новца“, пише НИН.

НИН/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар