Почетна » РАНЧИЋЕВА КУЋА: Изложба графика 34. Ликовне колоније Смедерева и концерт састава „Shira U’tfila“ у „Музичкој башти“

РАНЧИЋЕВА КУЋА: Изложба графика 34. Ликовне колоније Смедерева и концерт састава „Shira U’tfila“ у „Музичкој башти“

од admin
0 коментар

У амбијенту заштићеног културног добра грочанске вароши, „Музичка башта“ током 2019. године представља гостујуће саставе из земље и ширег региона. Програм обухвата мултикултурални приступ и музику различитих жанрова, са акцентом на аутентичном и ауторском изразу који је најмање заступљен у јавном и медијском простору.

Shira Ut’fila уз досадашњих девет објављених албума чува сефардску традицију истовремено је креативно иновирајући, истражујући њене богате потенцијале и културални дијалог са другим традицијама, остављајући је наредним генерацијама на поклон и одговорност.
Група је основана 2000. године на иницијативу Стефана Саблића, вокалног солисте, инструменталисте – извођача на уду, традиционалном блискоисточном кордофоном инструменту типа лауте, аранжера и композитора групе, позоришног редитеља и кантора београдске синагоге Сукат Шалом, и уједно оснивача и председника Јеврејског центра за културу и уметност. Многострука интересовања Стефана Саблића и бројна усавршавања у Србији и Израелу, омогућила су му темељан и систематичан приступ сефардској музичкој традицији, као и традицији других народа који су делили историјски, географски и културални простор Балкана, Медитерана и Блиског истока. Чланови групе су и Филип Крумес – виолиниста, композитор, аранжер, музички продуцент и уједно мајстор израде и репарације кордофоних инструмената, Срђан Ђорђевић – контрабасиста, Синан Аћифовић – кларинетиста, Akash Bhatt – перкусиониста, као и Elad Gabbay – израелски инструменталиста, извођач на кануну и уду, стручњак за музику Блиског истока.

Изложба радова са 34. смедеревске Ликовне колоније графика: У сарадњи са Центром за културу Смедерево, у галерији центра за културу Гроцка су изложенеграфике настале 2018. године током 34. сазива Ликовне колоније Смедерева. Поставка приказује радове осам учесника из Србије, Републике Српске, Бугарске и Македоније. Током трајања колоније, уметници су у графичком атељеу смедеревског Центра за културу имали прилике да раде у различитим  техникама дубоке штампе, као и да се упознају са знаменитостима града Смедерева.  Учесници колоније су Никола Радосављевић из Ужица, Немања Миленковић из Новог  Сада, Татјана Мартицки из Новог  Сада, Мирјана Прерадовић из Прњавора (Република Српска), Драгана Николић из Тесића (Република Српска), Мика Ловре из Београда, Kристина Ватова из Пловдива (Бугарска) и Павел Целкоски из  Охрида (Македонија).

*Музички програм Музичка башта Центра за културу Гроцка подржали су Република Србија – Министарство културе и информисања, Град Београд – Секретаријат за културу, Градска општина Гроцка, и Аустријски културни форум у Београду.  
*Галеријски програм Центра за културу Гроцка подржали су Град Београд – Секретаријат за културу, и Градска општина Гроцка.

Улаз на догађаје је слободан. 

Можда ти се свиди

Оставите коментар